СЕМ разкритикува отчета на БНР, но отложи гласуването му

СЕМ разкритикува отчета на БНР, но отложи гласуването му

Съветът за електронни медии (СЕМ) отложи във вторник гласуването на отчета на БНР за периода от декември 2014 г. до края на май 2015 г., когато започнаха протести на част от служителите в радиото. Членове на съвета разкритикуваха отчета, тъй като той не бил адекватен на обстановката в радиото, но до гласуване не се стигна заради критичен кворум. Той ще бъде подложен на гласуване, когато отново се съберат всички петима членове на СЕМ.

На заседанието днес не присъства Иво Атанасов, тъй като е в отпуск, а Мария Стоянова напусна залата, след като генералният директор на БНР Радослав Янкулов прочете писмо от името на УС на радиото, изразяващо възмущение от изказвания и квалификации на Стоянова, които "поставят под съмнение нейната безпристрастност и професионализъм".

"Това, което чух, беше една абсолютна неконстатация на реалността, вашият отчет и вашите изявления доказаха, че вие действително не разпознавате действителността", заяви Мария Стоянова преди да напусне заседанието.

"Този отчет не е автентичен спрямо ситуацията в БНР в момента", коментира председателят на СЕМ Георги Лозанов. Той добави, че очакванията му са били да има сериозен анализ на начина, по който е структурирано управлението на радиото, как са разделени вземанията на програмни решения и на административното ръководство, как хората са интегрирани при взимането на решения и други.

"Приемането на отчетите на обществените медии е едно от важните решения, които СЕМ взима, а нашият кворум стана критичен. Каквото и решение да вземем сега, то няма да бъде достатъчно изразяващо мнението на съвета", заяви председателят на СЕМ Георги Лозанов.

По повод на дейността на БНР генералният директор Радослав Янкулов посочи, че в момента БНР се управлява добре, с перспектива, разум и експертно.

По думите му финансовото състояние на радиото е много добро и стабилно. Той отчете ръст на приходите и че независимо от опасенията, че конфликтът в БНР е повлиял на слушаемостта на програмите, това на практика не е така.

Според Янкулов изискването за 10-процентно съкращение на разходите за персонал, заради което започнаха протестите, е изправило "пред колапс не радиото, а една категория морални ценности, които притежават, или не, отделни хора".

Той допълни, че в радиото все още има известно напрежение и климатът в отделни структури не е приятен, но нито обстановката, нито климатът, нито резултатите от работата говорят за криза.

Генералният директор на БНР посочи, че липсва диалог с протестиращите.

На въпрос на членовете на СЕМ за ролята на Обществения съвет към БНР в конфликта, Янкулов посочи, че съветът не се е събирал от началото на тази година.

От регулатора попитаха и за новата интернет платформа "БНР Player", за която от ръководството обясниха, че идеята е да се привлече младежката аудитория.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?