СЕМ събира БНТ, Би Ти Ви и Нова телевизия да се "разберат помежду си"

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще покани трите най-големи ефирни оператора - БНТ, Би Ти Ви и Нова телевизия на среща, където да дискутират темата за професионалните стандарти в телевизионното новинарство и публицистика като предпоставки за равнопоставеност на обществените и търговските оператори.

На среща с представители на СЕМ преди дни новинарите от БНТ се оплакаха, че в предаванията на Би Ти Ви се коментира непрекъснато договора на държавната телевизия с руския рекламен гигант "Видео Интернешънъл".

От БНТ намирали, че нападките срещу тях са неоснователни, непрофесионални и са си чиста проба оплюване, съобщи говорителката на Съвета Юлияна Тончева.

Надзорници и новинари се обединили около мнението, че медийните войни са никому ненужни и от тях губели не само медиите. Затова СЕМ организира среща на операторите, чиято цел била те да се разберат помежду си и да изработят принципи, правила и критерии за професионализъм, етика и взаимоотношения в работата.

СЕМ предвижда и дискусия за свободата на словото и качеството на езика в електронните медии. Съветът реши да привлече професори-лингвисти за изработване на експертно мнение и препоръки, които ще бъдат поканени и на дискусията.

СЕМ предвижда дискусията да завърши с кръгла маса, като се надява да се стигне до споразумение между операторите, подобно на постигнатото съгласие по отношение на въвеждането на единна система за сигнализация и подписване на споразумение между операторите.

СЕМ започва обсъждане и на критерии за извършване на мониторинг, свързан с чистотата на българския език по идея на Марко Семов. Не става въпрос за пуризъм на езика, а за отстояване на езикова култура, която да съответства на потребностите на България в Европейския съюз, смята Семов.

Той предлага да се направи национална конференция с участието на Съюза на българските писатели, Софийския университет, Съюза на българските журналисти и Българската академия на науките, след което СЕМ да вземе своето решение, отнасящо се до институциите, които зависят от него.

"Ако СЕМ не може да контролира на какъв език се говори по българските медии, трябва да се разтури", смята проф. Семов. По думите му има достатъчно примери за "замърсяването" на езика, за това, че в значителна част от медиите се говори циничен език. Опитът на страните-членки на ЕС показва, че независимо от процесите на глобализация, защитата на националния език се явява като защита на нацията, коментира Семов.

Споделяне

Още от България