Сенатът на САЩ гласува краен срок за изтегляне от Ирак

Противопоставяйки се на президента Джордж Буш, доминираният от демократите Сенат отхвърли поправката на републиканците в проектозакона за финансиране на военното присъствие в Ирак, целяща да извади заложения график за изтегляне на американските войски. Така Сенатът определи датата 31 март 2008 г. като целева дата за извеждане на войските.

Поправката на републиканците бе отхвърлена с 50 гласа "за" срещу 48 "против". Двама сенатори от Републиканската партия гласуваха заедно с демократите.

Според проектозакона, който все още се дебатира, САЩ ще започнат поетапно изтегляне на силите тази година с целта, но не изискването, то да завърши до 31 март 2008 г. Окончателното гласуване се очаква по-късно тази седмица.

Макар че мнозинството, с което бе отхвърлена поправката, е далеч от нужните две - трети за преодоляване на евентуално президентско вето, демократите казаха, че гласуването е знак за нарастващата подкрепа да се сложи край на продължаващите четвърта година военни действия.

Това е силно послание, което отразява желанието на американския народ, казаха демократи.

Съгласно проектозакона, американските бойни части ще започнат да се изтеглят от Ирак след 120 дни, за да приключат на 31 март 2008 г.. Редуциран американски контингент ще остане в страната, където ще се занимава основно с обучението на иракските сили за сигурност и да се бие с терористи от Ал Каида.

Според лидера на републиканците в Сената Мич Маконъл, посочването на срок за изтегляне е все едно да се изпрати послание на противниците, което им казва да се укротят, пренастроят и подготвят новите си планове към датата на извеждането на войските. “Това също така е и съобщение към нашите приятели, което им казва, че ние си заминаваме и ги оставяме да се оправят сами, независимо какво оставяме след себе си”, каза Маконъл.

В законопроекта са заложени 124 милиарда долара за финансиране на военните действия, които са в добавка към вече одобрението 70 милиарда за тази година.

Гласуването в Сената бележи напредък за демократите, които преди време не успяха да прокарат сходна, необвързваща резолюция, призоваваща за изтегляне на войските.

В същото време от Белият дом обявиха, че президентът Джордж Буш е разочарован от решението на Сената и ще наложи вето на всеки проектозакон, включващ дата за изтегляне от Ирак. Камарата на представителите, където противниците на Буш също са мнозинство, вече прие в петък друга версия на бюджета за финансиране на военните операции в Ирак и Афганистан за 2007 г., с крайна дата за изтегляне от Ирак 31 август 2008 г.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?