Сенатът на САЩ отложи гласуването на оспорвания закон срещу онлайн пиратството

Сенатът на САЩ внезапно отложи насроченото за вторник гласуване на новия закон за борба с пиратството в интернет PIPA (Protect Intellectual Property Act), предадоха информационните агенции.

Председателят на горната камара на Конгреса Хари Рийд посочи в кратко изявление, че не вижда причина безпокойствата за проекта, който изправи Холивуд срещу Силициевата долина, да не могат да бъдат разрешени. Демократът Рийд обаче не предложи нова дата за гласуването.

За отлагане на гласуването преди това настоя лидерът на републиканското малцинство Мич Макконъл. По-рано всичките четирима претенденти за кандидат-президентската номинация на републиканците се обявиха против законопроекта SOPA (Stop Online Piracy Act)- подобен на PIPA документ, внесен в долната камара на Конгреса.  

Проектозаконите, които според критиците налагат цензура в интернет, предизвикаха вълна от безпрецедентни протести във виртуалната мрежа. Англоезичната версия на онлайн енциклопедията Wikipedia и други големи сайтове спряха за един ден, а над 7 милиона души се подписаха под петиция на Google.

След като обяви, че отлага гласуването на PIPA, Хари Рийд изрази надежда, че обществото ще стигне до компромис по въпроса за антипиратското законодателство. "Заради пиратство американската икономика губи ежегодно милиарди долари, а хиляди хора се лишават от работни места", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?