Сенатори от двете партии в САЩ се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Сенатори от двете партии в САЩ се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Републиканци и демократи в Сената на САЩ постигнаха споразумение за нови санкции срещу Русия, предаде Асошиейтед прес.

Водещи членове на сенатските комисии по банкови въпроси и външни отношения обявиха споразумението, което предвижда Конгресът да направи преглед, ако президент на САЩ се опита да облекчи или спре сегашните наказателни мерки.

Планът призовава за засилване на настоящите санкции и налагане на нови срещу корумпирани руснаци, такива, които са замесени в нарушения на човешките права, и такива, които доставят оръжия на правителството на сирийския президент Башар Асад.

Предвиждат се наказания и за отговорните за зловредни дейности в киберпространството от името на руското правителство.

Новите санкции трябва да бъдат добавени към обсъждан от Сената законопроект, налагащ наказателни мерки на Иран.

"Изменението на стоящия в основата законопроект за санкции срещу Иран запазва и значително разширява санкциите срещу правителството на Русия в отговор на нарушаването на териториалната цялост на Украйна и Крим, наглите му кибератаки и намеса в избори и продължаващата му агресия в Сирия", заявиха републиканците и демократите от двете комисии.

Очаква се утре да има процедурно гласуване за санкциите срещу Русия, които по всяка вероятност ще получат силна подкрепа както от републиканците, така и от демократите.

Законодателството също така допуска нови наказателни мерки срещу важни отрасли от руската икономика, включително минната промишленост, металургията, корабоплаването и железопътния транспорт.

Комисии на Конгреса водят разследвания за намеса на Русия в изборите в САЩ и възможни връзки на кампанията на американския президент Доналд Тръмп с Москва. Специалният прокурор Робърт Мълър води отделно разследване.

Споделяне

Още от Свят