Сергей Игнатов: Ако има мафия в министерството, ще я изловим

Сергей Игнатов: Ако има мафия в министерството, ще я изловим

"Ако има мафия в министерството, тя ще бъде изловена. Целта ни е да работим на чисто", закани се образователният министър Сергей Игнатов по повод ареста на служител на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), заподозрян във връзка с изтичането на  информация за темата на матурата по български език и литература.

Игнатов, цитиран в понеделник от БТА, съобщи, че служителят ще бъде дисциплинарно уволнен.

Министърът допуска, че главният счетоводител в Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства е узнал темата при прехвърлянето ѝ на Брайлова  азбука. Игнатов очаква доклада от разследването, за да разбере дали над заподозрения има и други служители на министерството, които да са действали по схема.

Той обясни, че звеното, чийто главен счетоводител е заподозреният, не се намира в сградата на МОМН, а е на бул. "Г. М. Димитров".

Вероятно ще има още един участник в цялата тази верига, заяви Игнатов по-рано пред БНТ. В изявата си в националната телевизия той допусна, че вероятно станалото е свързано с  компютърното разпространение. ”Там, когато се е работило с компютърния материал, вероятно оттам е станало изтичането”, каза министърът.

Според Игнатов е възможно работите на учениците, които са разполагали с темата, да бъдат анулирани, като се приложи "презумпцията за преписване". За матурата като цяло обаче нямало нищо застрашително, „защото на фона на 70 хиляди участници в матурата тези 60 - 80 всъщност са по-малко от анулираните работи за преписване”.

Освен това Игнатов не вярва, че нормални зрелостници ще чакат през нощта отнякъде да изтече информация за автор или заглавие на тема, която носи само 30 процента от оценката - всъщност голямото оценяване идва от теста, който е 70 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от България