Сергей Лавров: Турция имаше право да задържи сирийския самолет

Сергей Лавров

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Турция е била в правото си, когато преди няколко дни принуди сирийски пътнически самолет с 37 пътници на борда, между които и руски граждани, да кацне на летището в Анкара и го обискира.

"Турция е действала според конвенцията от Чикаго, която ѝ дава това право. Очакваме в най-скоро време Анкара да направи изявление за причините, които са предизвикали нейните действия", каза Лавров пред журналисти в Истанбул, цитиран от БТА. Той подчерта, че товарът принадлежи на руска фирма и е законен товар, предназначен за Сирия.

Това изявление на руския дипломат номер едно предизвика изненада. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган бе заявил, че сирийският самолет е пренасял боеприпаси, поради което е бил задържан от турските власти.

Сергей Лавров заяви, че инцидентът със задържания сирийски самолет няма да се отрази на руско-турските отношения. "Те са стабилни и здрави", каза още руският външен министър.

Същевременно турският премиер Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че товарът, иззет на 10 октомври от борда на сирийски самолет в Анкара, има военно предназначение. "Той определено има военно предназначение. Няма смисъл да се заблуждаваме, че това е оборудване за радари или нещо друго. Изобщо компонентите за радари се използват за военни цели", заяви турският премиер.

Ердоган отбеляза, че засега властите не са готови да публикуват подробна информация за товара, но допълни, че Анкара има всички потвърждения за военния му характер. По думите му товарът е изпратен от аналог на турската Корпорация за машинна и химическа промишленост (производител на въоръжение), а получател е министерството на националната отбрана на Сирия.

Във връзка със забраната за полети за сирийската гражданска авиация в турското въздушно пространство, Ердоган каза, че това не е ответна мярка на аналогичния ход на Дамаск. По думите му Турция първа се е отказала да използва сирийското въздушно пространство.

Миналата седмица турски изтребители прехванаха сирийски самолет, изпълняващ полет от Москва за Дамаск. След претърсването на товара на самолета Турция посочи, че лайнерът е пренасял руски муниции и военно оборудване, предназначено за сирийското министерство на отбраната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят