Сесил зашлеви България, Топалов е №1 в световния шахмат

Сесил зашлеви България, Топалов е №1 в световния шахмат

1. Сесил Каратанчева

Младата и талантлива българска тенисистка зашлеви поредния шамар на разкапващата ни се държава – тя реши да се състезава за Казахстан.

Няма нищо по-нормално човек да избира сам съдбата си и да търси по-добри условия за своята реализация. И в спорта, и в живота.

Държавата ни в последните години няма никакви идеи за развитието на спорта. Няма дори приоритети, защото и при липса на достатъчно средства може да се направи нещо полезно поне за няколко вида спорт.

Така че решението на Сесил Каратанчева да търси по-доброто за себе си в тениса е напълно нормално и разбираемо.

Абсолютно неразбираемо обаче е, че много спортни “специалисти” скочиха срещу нейния изконен човешки избор. Ами тогава да заклеймим и Димитър Бербатов, вместо да го избираме за футболист номер на България. Как може той да играе за английския Манчестър Юнайтед, вместо за…ЦСКА (София) ?!

2. Веселин Топалов

Гросмайстор номер едно на България излезе официално начело и в януарската световна ранглиста на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ).

Веско Топалов, който е 19-ият световен шампион и претендент за титлата през тази година, има коефициент Ело от 2796 точки.

Още четирима български гросмайстори са сред световния елит. Младият талант Иван Чепаринов е 46-и с Ело 2679 т. Бившият селекционер на българския национален отбор по шахмат за мъже Кирил Георгиев е на 99-о място с 2634.

При жените бившата световна и европейска шампионка Антоанета Стефанова е 4-а в януарската класация на ФИДЕ с индивидуален коефициент 2557 точки.

Първа е унгарката Юдит Полгар с Ело 2693, като с този коефициент тя заема 36-о място в световната ранглиста при мъжете.

Челните тройки и нашите

Мъже: 1. ВЕСЕЛИН ТОПАЛОВ - 2796 т., 2. Вишванатан Ананд (Индия) - 2791, 3. Василий Иванчук (Украйна) – 2779, 46. ИВАН ЧЕПАРИНОВ – 2679, 99. КИРИЛ ГЕОРГИЕВ – 2634.

Жени: 1. Юдит Полгар (Унгария) – 2693, 2. Хъмпи Конеру (Индия) – 2621, 3. Хоу Ифан (Китай) – 2571, 4. АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА – 2557.

3. Допингът

Българският спорт започва да свиква със скандалите, които сам си създава с употребата на забранени стимулиращи вещества.

След като гръмна и още по-бързо утихна, допингскандалът със световната ни шампионка в леката атлетика на 100 и 200 метра Тезджан Наимова в самия край на 2008, сега на дневен ред пак излизат проблемите на вдигането на тежести.

Както е известно, непосредствено преди Летните олимпийски игри в Пекин 2008 всичките ни национали (и мъже, и жени) бяха уличени в употреба на допинг.

Освен дисквалификацията на състезателите Международната федерация (ИВФ) наложи и солена глоба от 465 000 долара.

В опит да замаже малко скандала Българската федерация (БФВТ) плати 105 000 долара още миналата година, а цялата сума трябва да влезе в касата на ИВФ до края на януари 2009.

Проблемът сега е, че оставащите 356 000 долара няма кой да ги плати. Самата БФВТ е с празни джобове и се моли на ИВФ за отсрочка, като се опитва да ги вземе от Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС), т.е. от нас, данъкоплатците.

Самата Весела Лечева – председател на ДАМС, заяви категорично в края на 2008, че държавата няма да плаща за гафовете на щангистите. Доколко обаче може да се вярва на Лечева, е друг въпрос.

Предстои интересна развръзка.

Уличените щангисти в употреба на допинг: Ивайло Филев (категория до 62 кг), Мехмет Фикретов и Демир Демирев (69 кг), Иван Стоицов (77 кг), Георги Марков и Иван Марков (85 кг), Алан Цагаев (105 кг), Величко Чолаков (+105 кг); Донка Минчева (48 кг), Милка Манева и Гергана Кирилова (63 кг). Марков и Цагаев вече изгоряха доживот, защото за тях това е второ провинение, а останалите са със санкция от по 4 години.

Споделяне

Още от Спорт

Какво очаквате да свърши служебното правителство?