Сеул предприема твърд отговор срещу Северна Корея заради потопения кораб

Сеул предприема твърд отговор срещу Северна Корея заради потопения кораб

В телевизионно обръщение към сънародниците си президентът на Южна Корея И Мюн-бак призова за нови санкции срещу Пхенян в Съвета за сигурност на ООН, както и за преустановяването на търговския обмен със Севера в отговор на потопяването на южнокорейската корвета.

"Северна Корея ще плати цената за стореното. Отсега нататък Южна Корея няма да толерира никакви провокативни действия от страна на Севера. Ако нашите териториални води, нашето въздушно пространство и нашата земя бъдат потъпкани, ние незабавно ще прибегнем до нашето право на самозащита", каза президентът на Южна Корея.

Същевременно правителството на Южна Корея забрани на гражданите си да пътуват до Северна Корея. Изключения ще се правят само за кратки командировки до съвместната търговска зона Кесон.

Президентът на САЩ Барак Обама подкрепя напълно мерките, взети от Южна Корея, за да накаже северната си съседка заради потопяването в края на март на южнокорейски боен кораб, при което загинаха 46 южнокорейски моряци, заяви по-късно говорителя на Белия дом Робърт Гибс.

В изявлението санкциите на Южна Корея се определят като напълно уместни.  Подчертава се, че президентът Обама е наредил на американските военни да работят в тясно сътрудничество с южнокорейските военни, за да помогнат на Сеул да предотврати и разубеди Северна Корея да извърши провокация в бъдеще.

Барак Обама е наредил на правителството си да преразгледа американската политика към Северна Корея.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?