Северна и Южна Корея започват преговори

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун наблюдава ядрените опити през февруари

Южна Корея се съгласи на преговори с Корейската народно демократична република (КНДР), предложени от Пхенян часове по-рано, предадоха информационните агенции.  Изненадващото предложение на Пхенян бешедело на Комитета по мирното обединение на Корея.

То идва след месеци на силно напрежение между двете странизаради ядрените опити на Северна Корея през фервуари.

Предложението на Пхенян е да преговаря със Сеул за отварянето на индустриалната зона Кесон, която затвори през април като отговор на военните маневри между САЩ и Южна Корея. Другите въпроси, които ще бъдат обсъдени са свързани със събирането на разделени семейства и подновяването на туристическите пътувания до връх Кумган - един от най-красивите природни обекти в Северна Корея.

В ответно изявление на Министерството по обединението на Южна Корея се казва, че Сеул "гледа позитивно на предложението за официални разговори".

Надяваме се, че това ще бъде възможност Южна Корея и Северна Корея да изградят доверие, се посочва в изявлението.

Ядрените изпитания на КНДР бяха осъдени от ООН със специална резолюция, която разгневи Пхенян. КНДР неколкократно заплаши с ядрен удар Южна Корея и дори САЩ.

Затворен бе и индустриалният парк, разположен между двете корейски държави.

В сегашното предложение на КНДР не се посочва на какво ниво трябва да се проведат преговорите, нито кога. В предложението обаче се казва, че "мястото и датата могат да бъдат определени със съгласието на Юга".

Очаква се преговорите да се проведат именно в съвместния индустриален комплекс Кесон, който КНДР затвори едностранно при ескалирането на напрежението между двете корейски държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?