Северна Корея е изстреляла ракета със среден обсег

САЩ призоваха Русия и Китай да вземат конкретни мерки срещу Пхенян

Северна Корея е изстреляла ракета със среден обсег

Северна Корея е изстреляла балистична ракета със среден обсег на действие, съобщи Пентагонът, цитиран от световните агенции.

Според информацията ракетата, която прелетя над северния японски остров Хокайдо, не е била заплаха за Гуам.

Според японските власти обаче може би става дума за междуконтинентална балистична ракета.

Въоръжените сили на Япония не са се опитали да свалят ракетата, която падна на 2200 км източно от нос Еримо.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере по-късно в петък по искане на САЩ и Япония, съобщи Ройтерс.

Петнайсетчленният Съвет за сигурност единодушно засили санкциите срещу Пхенян в началото на седмицата след ядрения опит от 3 септември, налагайки забрана върху износа на текстил и ограничавайки вноса на суров петрол.

”Американската администрация призовава Русия и Китай да вземат конкретни мерки, за да покажат на КНДР нетърпимостта си към тези безразсъдни изстрелвания на ракети”, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Китай доставя на Северна Корея основните обеми петрол. Русия е най-големият работодател на принуждавани севернокорейски работници, заяви Тилърсън.

От негова гледна точка новият "провокативен ракетен пуск" на Северна Корея означава, че японският народ за втори път през последните седмици е бил подложен на заплаха. "Тези продължаващи провокации само задълбочават икономическата изолация на Северна Корея", посочи той.

Тилърсън е обсъдил по телефона с японския си колега Таро Коно изстрелването..

”Япония няма да толерира опасните действия на Северна Корея, които застрашават световния мир”, заяви японският премиер Шиндзо Абе.

Министерството на външните работи на Южна Корея също категорично осъди ракетния опит, наричайки го сериозен акт на предизвикателство, който застрашава международния мир и сигурност.

Ведомството отбелязва, че страната е напълно подготвена да отговори на всяка заплаха от Севера.

В отговор на изстрелването южнокорейските военни са провели учение с използване на балистична ракета, която е прелетяла разстояние, равняващо се на това до международното летище на Пхенян - Сунан, откъдето бе извършено севернокорейското изстрелване.

Севернокорейската криза се задълбочава, обобщава в. "Ню Йорк таймс". Ракетното изпитание изглежда даде отговор на въпроса как севернокорейският лидер ще възприеме новите санкции на Съвета за сигурност на ООН, дали като на заплаха за управлението си, или като причина да продължи ядрената и ракетната си програми. Новото изпитание, както изглежда, придвижи Северна Корея една стъпка по-близо до това да покаже на света, че може да постави ядрена бойна глава на ракета, която да прелети хиляди километри. Това е петнадесетият ракетен тест на Пхенян за тази година и първият, след като Северна Корея изпита най-мощната си ядрена бомба досега, допълва в. "Ню Йорк таймс".

След изстрелването на поредната ракета Вашингтон очаква действия от страна на Русия и Китай - най-големите петролни доставчици на севернокорейския режим и страните, които са в най-добра позиция да упражнят натиск върху Пхенян. Експерти по китайските въпроси обаче не очакват някакви радикални стъпки от страна на Китай, пише британският в. "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят