Северна Корея извърши ново ракетно изпитание

Северна Корея извърши ново ракетно изпитание
Северна Корея извърши ново ракетно изпитание. Пхенян е изстрелял наведнъж няколко балистични ракети от район близо до границата с Китай, съобщиха информационните агенции.
 
Япония изрази "остър протест", след като Северна Корея изстреля четири балистични ракети в морето край своите източни брегове, заяви японският министър-председател Шиндзо Абе.
 
Абе каза, че три от ракетите са паднали в изключителната икономическа зона на Япония.
 
Изстрелванията очевидно са нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Това е крайно опасна ситуация, каза той.
 
Северна Корея изстреля няколко балистични ракети, които прелетяха около 1000 км, съобщи по-рано южнокорейското министерство на отбраната.
 
От министерството допълниха, че Южна Корея и САЩ правят обстоен анализ. Изстрелването на ракетите вероятно е отговор на съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ. Според КНДР маневрите са подготовка за война срещу нея.
 
Държавният департамент на САЩ осъди севернокорейското ракетно изпитание. 
 
Според Вашингтон Пхенян грубо нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.
 
Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър отправи призив към всички държави да използват всички възможни канали и средства за въздействие, за да дадат на Северна Корея да разбере, че по-нататъшните провокации са недопустими, а също да предприемат стъпки, за да покажат на Пхенян какви могат да са последиците от подобни противоправни действия.
Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?