Северна Корея извърши трети подземен ядрен опит

Съветът за сигурност на ООН обеща нови мерки срещу Пхенян

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун

Съветът за сигурност на ООН осъди решително в декларация извършения по-рано във вторник трети севернокорейски ядрен опит и обеща да предприеме мерки, съобщиха световните агенции.

 

Съветът за сигурност се събра на извънредно заседание по искане на своя ротационен председател през февруари - Южна Корея. Южнокорейският министър на външните работи Ким Сон-хуан, който председателстваше заседанието, съобщи след неговия край, че Съветът за сигурност ще започне да разработва "съответни мерки" в отговор на севернокорейския ядрен опит. Той определи теста като сериозно нарушение на резолюции на Съвета.

 

Постоянният представител на САЩ в ООН Сюзан Райс обяви, че иска засилване на санкциите срещу Северна Корея, наложени след предишните два опита, извършени от комунистическата държава - съответно през 2006 и 2009 г. КНДР ще изпадне в още по-голяма изолация и натискът върху нея ще бъде увеличен, предупреди Райс,

 

Пхенян извърши подземен ядрен опит, като сеизмологични служби засякоха земетресение с магнитуд между 4.9 и 5.1 с епицентър военен полигон в комунистическата страна.

 

Официалната информационна агенция на Северна Корея потвърди за извършения опит.

 

Мощността на експлозията е около 6-7 килотона.

 

От миналия месец Северна Корея предупреждава, че планира да изпълни своя трети ядрен тест въпреки заплахите за последствия от страна на Съвета за сигурност на ООН.

 

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че поредният "провокационен" ядрен опит на Северна Корея създава заплаха за САЩ и международния мир и сигурност. "Съединените щати ще продължат да вземат необходимите мерки за своята защита, както и за защитата на нашите съюзници. Ние ще засилим тясното сътрудничество с нашите съюзници и партньори за твърди действия", се посочва в изявление на Обама, цитирано от световните агенции.

 

"Тези провокации не правят Северна Корея по-сигурна", заяви Обама в отговор на твърдението на Пхенян, че целта на ядрения опит била "да защити националната сигурност и суверенитета" на страната срещу "враждебната политика на САЩ".

 

По думите на Обама заплахата, създавана от провокационните действия на Северна Корея, изисква да бъдат предприети бързи и твърди действия от международната общност.

 

Японското правителство съобщи, че Токио обмисля да наложи допълнителни санкции срещу Северна Корея след случилото се.

 

"КНДР бе сериозно предупредена от Китай да не извършва ядрен опит, но игнорира предупреждението. Гледаме на стореното като на предизвикателство към Китай", е заявил дипломат от китайската мисия в ООН, пожелал анонимност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят