Северна Корея обяви готовност да се откаже от ядрената си програма

Северна Корея изглежда готова да прекрати обогатяването на плутоний за военни цели, но все още има да извърви дълъг път, докато изостави напълно своята ядрена програма, съобщи в петък пред Ройтерс високопоставен севернокорейски дипломат.

В последното споразумение, постигнато по време на шестстранните преговори в Пекин, Северна Корея се съгласи да запечата своя основен ядрен реактор, който е източник на ядрен материал за ракети. Това бе направено в замяна на обещание за безплатно предоставяне на 50 000 тона гориво или хуманитарна помощ на същата стойност.

“Те направиха своя избор – да изоставят ядрените си програми и дори съоръженията си, което означава, че са изоставили и намеренията си да произвеждат още плутоний”, заяви посланикът на Южна Корея в преговорите Чун Юнг-Ву.

Американският вицепрезидент Дик Чейни, който е остър критик на управляващите в Пхенян, заяви от Сидни в петък, че споразумението със Северна Корея е стъпка напред при разоръжаването на сталинистката държава. В същото време обаче той добави, че има известни съмнения дали азиатската страна ще изпълни задълженията си.

“В светлината на ракетния тест от юли, на ядрения тест от октомври и на постоянните обвинения за нарушения на човешките права, Пхенян има все още доста да доказва. Въпреки това последното споразумение е крачка напред към подобряване на живота на севернокорейския народ”, заяви Чейни.

Споделяне

Още от Свят