Северна Корея разположи две ракети със среден обсег на източното си крайбрежие

Северна Корея разположи две ракети със среден обсег на източното си крайбрежие

Северна Корея монтира две от ракетите си със среден обсег на мобилни платформи и ги е скрила на източното си крайбрежие, съобщи южнокорейската осведомителна агенция Йонхап, позовавайки се на разузнавателни източници.

Съобщението не може да бъде потвърдено, но вероятно цели да подчертае опасността, която представлява Северна Корея за Япония или базите на САЩ на остров Гуам, отбелязва Ройтерс.

 

Северна Корея заплаши да атакува базите в Гуам, ако бъде нападната от САЩ.

 

"В началото на тази седмица Северът е натоварил две ракети "Мусудан" на влак и ги е монтирал на подвижни платформи за изстрелване", съобщи Йонхап.

 

Министерството на отбраната на Южна Корея отказа да коментира съобщението.

 

Според непотвърдени медийни информации Северът вчера е прехвърлил ракети на източното крайбрежие, но не е ясно за какъв вид ракети става дума. Предположенията са за два вида, за които обаче се знае, че не са минали изпитания.

 

Едната е ракетата "Мусудан", която според Южна Корея има обсег до 3000 км, другата е т.нар. ракета KN-08, която се смята за междуконтинентална.

 

Министерството на отбраната на Южна Корея каза, че не вярва прехвърлената ракета да е KN-08.

 

Ракетата "Мусудан", показана за първи път по време на военния парад в Пхенян през 2010 г., има теоретична далекобойност 3000 км, т.е. може да стигне до Южна Корея или Япония. Ако на нея бъде монтиран по-лек заряд, обсегът ѝ се увеличава до 4000 км, което означава, че има теоретичен капацитет да удари важни американски военни бази на о. Гуам в Тихия океан.

 

Говорителят на Белия дом – Джей Карни каза, цитиран от Фрнас прес, че САЩ предприемат "необходимите предпазни мерки” в лицето на ескалиращата заплаха от Северна Корея.

 

"Това, което виждаме от Северна Корея сега, е познат модел на поведение – заслужаващ съжаление, но все пак познат”, заяви Карни.

 

В същото време военното министерство на САЩ постави в бойна готовност системата за противоракетна отбрана заради подготовката на Северна Корея да извърши ново изстрелване на ракета с голям обсег на действие.

 

Част от мерките включват разполагането на два кораба, въоръжени със системата ”Иджис”, близо до бреговете на Северна Корея и поставяне в готовност на ракетите-прехващачи с голям обсег, които са базирани в Аляска и Калифорния.

 

По информация от бойния флот на САЩ край Северна Корея има и още два кораба, носещи на борда си система ”Иджис”.

 

Тя представлява система от радари и ракети-прехващачи SM-3 Block IA, които могат да поразяват ракети с обсег до 3500 км. По този начин Североизточна Азия е поставена под защита от евентуален севернокорейски удар.

 

Военното ведомство на САЩ съобщи още, че в близките няколко седмици ще разположи на остров Гуам една от най-модерните американски системи за ПРО - базираните на суша ракети THAAD, за да защитават американската база с персонал от 6 000 души в Северния Пасифик.

 

През последните години КНДР бавно и неотстъпно подобряваше ракетния си потенциал. Според американски представители нейните ракети могат да поразят цели, намиращи се извън основната територия на САЩ, включително на Гуам, в Аляска и на Хаваите.

 

Някои неправителствени експерти са на мнение, че това са паникьорски оценки. Няма доказателства, че Северна Корея е изпробвала сложния процес на поставяне на ядрен заряд на ракета с голям обсег - нещо, което САЩ, Русия, Китай и други са

постигнали преди десетилетия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят