Северна Македония поиска помощ от Гърция срещу българското вето

Всички страни в ЕС освен България били на страната на Северна Македония

Зоран Заев, сн. БГНЕС

"България сама измисли този проблем. Аз лично дори не мога да Ви го обясня какъв е той, защото той е комичен. Такъв проблем няма", коментира македонският премиер Зоран Заев пред гръцкият вестник "Катимерини".

Миналата година София не одобри преговорната рамка на Скопие за ЕС заради говора на омразата и историческите спорове, като оттогава отношенията между двете страни се влошават и няма сигнали за пробив в кризата.

"Според мен ние ще намерим решение с България. Необходима ни е помощта на Гърция, която в момента е наш стратегически партньор. Гърция говори на висок глас в Европейския съвет чрез премиера Мицотакис и външния минисътр Дендиас за интеграцията на Западните Балкани в ЕС и е фокусириана върху този процес", допълва Зоран Заев, който участва на икономическия форум в Делфи.

За разлика от България, Гърция успя да регулира отншенията си със Скопие, подписвайки договора от Преспа. Договорът на София със Скопие обаче се оказа неработещ и сега България настоява за подписването на нов по-конкретен документ, следвайки гръцкия опит.

Премиерът на Република Северна Македония каза, цитиран от БНР, че преговорите с България били "забавени поради изборите у нас".

"Ние продължаваме да преговоряме с тях. Ние сме приятели с всички. България сама измисли този проблем. Аз лично дори не съм в състояние да ви обясня самия проблем, защото това е комичен проблем, несъществуващ проблем. Ние трябва да намерим решение, защото това е в интерес и на българите, и на македонците от Северна Македония. Това ще бъде от полза за всички", казва Заев.

Според него "страната му е изпълнила на 100% необходимите реформи за започване не преговори за членство в ЕС" и ако България иска, може да блокира страната му по време на преговорния процес.

Засега преговорите между Скопие и София са блокирани, като едва ли ще се реализира амбицията на Северна Македония да започне преговори за членство до края на годината.

В България само ДПС е за по-умерено поведение към Скопие. Всички останали големи партии, включително "Има такъв народ", и повечето български граждани настояват за по-твърд курс спрямо Скопие.

Преди ден служебното правителство обяви, че няма намерение да променя позицията за Скопие.

Скопие признава сбъркана тактика

Македонският президент Стево Пендаровски от своя страна коментира, че не познава "нито един политик от страната ни или от Европа, с който да съм общувал и който в този период /миналата година - бел.ред./ да е вярвал, че България наистина ще ни блокира".

"Ще ви дам само един пример. Миналата година попитах австрийския министър на външните работи какво мисли по въпроса, защото те са част от ЕС, а ние не сме. Попитах го като опитен човек. Той ми каза следното: "Много е важно да убедите всички останали страни-членки, че вие сте в право. Ако накрая 26 държави са убедени във вашите аргументи, а една държава е останала сама, тя няма да може да издържи на такъв натиск. Както виждате и той е сгрешил", каза Пендаровски, цитиран от БГНЕС.

"Когато през месец декември миналата година България ни спря за ЕС, имаше спекулации, че някои държави били против, но не искали да кажат това публично. Аз твърдя, че всички 26 държави бяха на наша страна. Аз лично, а и хора от правителството, проверихме всяка една държава поотделно", каза той в отговор на въпрос дали всички останали 26 държави от ЕС са били на страната на РСМ.

На въпрос дали той е оптимист за решаване на спора с България, както е бил преди година, Стево Пендаровски каза, че е реалист.

"Не съм оптимист, а реалист. Първо във Вашингтон имаме нова администрация, която има по-голям интерес от предходната за Западните Балкани те да не бъдат оставени в безтегловност. Те категорично твърдят, че имат геостратегически интерес целите Балкани да се присъединят към Европа, всички шест балкански държави да вървят към Европа, при това истински, а не само на хартия. В крайна сметка след пандемията и самата Европа започна консолидация и осъзнава, че целият този проект на Обединена Европа след 30 г. трябва да приключи".

"Да видим новия играч в България"

Стево Пендаровски смята, че в България се извършват дълбоки политически промени.

"Ние не очакваме някой да натисне България, но те насрочиха нови избори през месец юли. Там стават тектонични политически промени. Има нов политически играч, който бавно върви към върха в рейтингите с напълно нови лица, които до днес не са били част от политиката. Те не са били парламентарна партия и ние не знаем каква ще бъде тяхната позиция. Но ние трябва да създадем атмосфера, при която този спор да не може да продължи дълго време. И това нещо предлагаме в следващия период", каза президентът на РСМ.

В България само ДПС е за по-умерено поведение към Скопие. Всички останали големи партии, включително "Има такъв народ", и повечето български граждани настояват за по-твърд курс спрямо Скопие.

На въпроса дали страната има план "Б" Пендаровски каза:

"Ако България продължи с блокадата ние нямаме друга продуктивна алтернатива. Разбира се, че има други алтернативи, но те не са добри за нас. При тази нежелана ситуация ще трябва да прокарваме Европа у дома и да продължаваме да преговаряме с България. С една дума, ако Европа не идва при нас, ние ще я вкараме при нас".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?