Севернокорейски кораб наруши морската граница с Юга

Севернокорейски патрулен кораб наруши на няколко пъти през нощта спорната морска граница с Юга на фона на южнокорейско-американските военни маневри, предаде Франс прес, като се позова на говорител на южнокорейското министерство на националната отбрана.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на започналите вчера редовно годишно южнокорейско-американско военно учение. Също днес завършиха първите срещи от 2010 г. на корейски семейства, разделени от войната на полуострова преди повече от шест десетилетия, а Южна Корея обяви създаването на комитет към президента за обединените на двете Кореи.

При едно от нарушенията севернокорейският военен кораб е навлязъл на две морски мили (3,7 километра) навътре в южнокорейски териториални води. "Смятаме, че целта е била да бъде изпробвана нашата военна подготовка", заяви цитираният говорител на южнокорейското министерство на националната отбрана.

Нарушенията на спорната морска граница между двете Кореи от страна на Севера не са рядкост, отбелязва АФП. Това обаче е първият по рода си инцидент от началото на тази година.

Днес завършиха първите срещи от 2010 г. на разделени от войната на полуострова в периода 1950-1953 г. корейски семейства. Те се състояха в севернокорейски планински курорт. Над 350 южнокорейци си заминаха днес, след като се видяха за няколко часа със свои севернокорейски роднини, общо 88 души. За някои от тях тези срещи ще бъдат последни, предвид напредналата им възраст, отбелязва АФП.

От 125-те хиляди южнокорейци, които са поискали да участват в такива срещи от 1988 г., 57 хиляди вече са починали.

Първите събирания на корейски семейства, разделени от войната, са се състояли през 1985 г. След това срещите са били преустанови в продължение на 15 години, преди да бъдат възобновени и отново спрени през 2010 г. след бомбардирането на южнокорейски остров от Севера.

Сегашните събирания на разделени корейски семейства свидетелстват за смекчаване на напрежението на полуострова, отбелязва АФП.

Към президент на Южна Корея Пак Гън-хе бе създаден комитет по въпросите на обединението на двете Кореи. Пак обясни, че новият орган ще разработва системни и конструктивни стратегии за постигането на тази цел.

Според южнокорейския президент обединението на полуострова ще е от огромна полза, тъй като ще позволи да бъдат съчетани техническата експертиза на Юга с природните ресурси на Севера.

Южнокорейската общественост обаче става все по-сдържана по въпроса, предвид социално-икономическата бездна, която дели двете страни.

Обединението на двете Кореи от дълго време е официално прокламирана цел и на КНДР.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?