Шамарът възпитава според 39 на сто от родителите

Удрянето на шамар като възпитателен метод подкрепят 39 на сто от българските родители, докато 61 процента заявяват, че не биха ударили детето си. Това показват резултатите от проучване, поръчано от Националната мрежа на децата.

Изследването "Нагласи на родители и млади хора към три от правата на децата" обхваща представителна извадка от семейства с деца под 18 години от цялата страна и разглежда отношението на настоящи и бъдещи родители към правата на децата, гарантирани от Конвенцията на ООН, а именно правото на мнение, на защита от телесно наказание и на закрила от страна на държавата.

Анкетираните посочват, че биха използвали телесното наказание като възпитателна мярка само тогава, когато не могат да се справят с поведението на детето си по друг начин. Само 6 процента от тези родители обаче категорично твърдят, че нямат друга алтернатива.

Намесата на държавата в случаите, свързани с правото на децата на защита от телесно наказание, се одобрява от 58 на сто от интервюираните. Същевременно обаче, 80-85 процента заявяват готовност да подадат сигнал, ако станат свидетели на малтретиране на дете, макар че долу-горе същият процент от запитваните са категорични също, че опитите за намеса в семейни разправии носят само неприятности.

Според проучването, 94 на сто от родителите и от младите хора без деца смятат, че трябва да поощряват детето да изразява мнението си. Въпреки това половината от запитаните са категорични, че мнението на родителя е на първо място и че децата не разбират достатъчно, за да ги питат какво мислят.

Средностатистическото българско дете получава правото да избира храната си, когато навърши 11 години, сочат още резултатите от изследването. Родителите смятат, че детето има право да изразява мнение какво да учи едва когато навърши 15, да излезе на парти - на 16, да отиде само на екскурзия - на 17 години, и да работи - след 18-годишна възраст.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?