Шансът на СДС е да подкрепи Софиянски при ясни гаранции

Издигането на нов кандидат за кмет на София след оттеглянето на Пламен Орешарски ще бъде обидно за софиянци и унизително за кандидата по следните причини:

1. Очевидно сред основанията за оттеглянето на кандидатурата е и съмнението във възможностите кандидатът да събере достатъчно гласове на софиянци (каквито и да са причините за това).
2. Би трябвало, ако СДС е разумна партия, да е издигнал най-добрия си кандидат, за което говори подкрепата от председателя на партията Надежда Михайлова, на бившия председател Иван Костов и на НИС.
3. Следователно всеки следващ кандидат ще бъде заявен като следващият по достойнство и избираемост. Такава роля е неподходяща и за софиянци, и за новия кандидат. При това тя е губеща, защото дори и за партия-безспорен фаворит, подобен сигнал би бил деморализиращ и би довел до намаляване на гласовете.

При създаденото положение изборът на СДС в София се свежда до следните три възможности:

1. Да издигне кандидат по олимпийски съображения - важно е да участваш, независимо от това дали ще победиш - от което репутацията му няма да спечели
2. Да се свие в ъгъла и да ближе раните се, оплаквайки се от злата съдба, лошите хора и неоценената си безпогрешност.
3. Да подкрепи Стефан Софиянски - при ясни взаимни гаранции за това, че така се поставя началото на трайно обединение на десницата.

Задачата на СДС в София е, като признае честно проблема си:

1. Да издигне подходящи кандидати за районни кметове и съветници,
2. Да подтикне всичките си поддържници да излязат да гласуват - за да не подарят победата на кандидата на компартията, както и за да изберат подходящи районни кметове и съветници.
3. Да изгради основа за това на парламентарните избори да бъдат спечелени достатъчен брой гласове, за да може да се мисли за управление на държавата, изградено върху принципите и насочено към осъществяване на целите, за които мнозинството български граждани гласуваха през 1991 и 1997 г.

*Публикуваме в оригинален вид текста на бившия премиер и лидер на СДС Филип Димитров.
Заглавието е на Mediapool

Споделяне

Още от България