Шансовете за газова сделка между Киев и Москва са 50:50

Започнаха тежките тристранни преговори, където препъни камък е изплащането на дълга на Украйна

Гюнтер Йотингер говори пред журналисти преди очакваната да е последна среща по газовите проблеми на Украйна, сн. ЕПА/БГНЕС

Поредната тристранна среща на ниво ЕС-Украйна-Русия за договаряне на условията за възобновяването на руските газови доставки за Украйна започна в сряда вечерта в Брюксел, като шансовете за постигане на споразумение бяха оценени като 50:50 от еврокомисаря на енергетиката Гюнтер Йотингер, чийто мандат на поста изтича след дни.

Срещата бе предшествана от преговори в двустранен формат, в чиито рамки Йотингер първо  разговаря с министъра на енергетиката на Украйна Юрий Продан, а после и с руския енергиен министър Александър Новак.

Преди старта на тристранните преговори еврокомисарят заяви, че три са въпросите, по които ще се преговаря.

"Трябва да се разбере каква ще бъде цената, каква формула на ценообразуването ще бъде приемлива, така че да се стигне до цена, основаваща се на пазара", каза Йотингер.

"Вторият въпрос е как Украйна да бъде подкрепена, за да плаща новия внос на руски газ или 3-4 милиарда кубични метра през 2014 година, а също вероятно и в началото на 2015 година",
допълни Йотингер.

Преди това в интервю за Дойче веле той обясни, че най-трудния въпрос за решаване е именно финансовият – не само за уреждането на изплащането на част от стария дълг на Украйна към Русия, но и гарантирането на заплащането на новите доставки, за които "Газпром" настоява да се предплащат.

Йотингер не се ангажира с отговор на въпроса дали Европейският съюз ще помогне финансово за Киев за уреждане на газовите му проблеми, но пред радиото отбеляза, че украинските власти трябва да бъдат убедени да отделят част от предоставяните им от ЕК помощи за плащане на газовите си доставки, което ще е в интерес не само за Киев, но и за Европа предвид обезпечаването на транзита за страните от ЕС през Украйна. Еврокомисарят отбеляза, че в момента Украйна предпочита с предоставените ѝ помощи да плаща заплати, за ремонтира пътища и да купува оръжия.

Последният въпрос на започналите преговорите, по думите му, ще е формата на договореността – дали това ще е споразумение или протокол.

Руската страна се надява днес в Брюксел да приключат тристранните преговори по газа с подписването на всички документи, посочи Новак пред журналисти преди началото на
срещата.

Йотингер също изрази надежда днешните тристранни преговори по газа да се окажат и последните с намиране на решение.

"Днес е нашата следваща и, надявам се, последна тристранна среща. Общият ни стремеж е да се споразумение по междинно решение въз основа на зимния пакет. За да решим проблемите на нашата енергийна сигурност и стабилността на доставките за периода до края на март 2015 година", подчерта Йотингер на брифинг преди началото на преговорите ЕС-Русия-Украйна по газа.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?