Шарон мина на самостоятелно дишане

Шарон мина на самостоятелно дишане

Израелският министър-председател Ариел Шарон е започнал да диша самостоятелно, след като в понеделник лекарите предприеха процедура по изваждането му от комата, съобщи Асошиейтед прес.

“На първия етап той започна веднага да диша самостоятелно. Все още е поставен на дихателен апарат, но това е първият сигнал за някаква активност на мозъка му”, каза директорът на ерусалимската болница “Хадасах” д-р Шломо Мор-Йосеф. Той допълни, че изваждането от комата може да продължи часове или дни.

След редуцирането на упойката бяха проведени и първите тестове за болка, като Шарон реагирал на тях с леки движения на дясната ръка и десния крак.

“Това бяха съвсем леки движения, но изключително важни”, коментираха от лекарския екип.

Състоянието на Шарон остава критично, но стабилно. Снимките от скенер, направени в неделя, показват подобрение на мозъка. Освен това кръвното налягане и пулсът му са в нормални граници и няма повишение на температурата.

Това очаквахме от сряда да разберем как функционира мозъкът на министър-председателя, каза Мор-Йосеф.

Седемдесет и седем годишният Шарон бе приет в болница в сряда миналата седмица, когато получи масиран инсулт. Той бе подложен на мозъчни операции, а събуждането му е критична стъпка към установяването на степента на увреждане на мозъка.

Според медицински експерти Шарон едва ли ще може да се възстанови достатъчно, за да продължи управлението на страната.

Неговият първи помощник Рааман Гизин обаче звучеше оптимистично след като посети Шарон в събота.

Той излиза от опасните зони и застрашаващите живота ситуации и вярвам, че ще се справи, каза Гизин. Според него в Израел няма да има политически вакуум.

Израел е демокрация с установени процедури – независимо дали става дума за Шарон или за някой друг – за гарантиране на единството и приемствеността, каза помощникът на премиера, цитиран от СиЕнЕн.

Шимон Перес, бивш премиер и значима фигура в основаната наскоро от Шарон центристка партия “Кадима”, заяви в неделя, че няма желание да става министър-председател и че ще подкрепи Ехуд Олмерт, изпълняващ длъжността премиер след влизането на Шарон в болница.

82-годишният Перес заяви пред СиЕнЕн, че като министър-председател би бил принуден да отделя много време на теми, които “не са задължително свързани с мирния процес”.

Аз искам да посветя времето и енергията, които имам, на мирния процес с палестинците, каза той.

Шарон бе повален от инсулта в чувствителен период за неговата партия “Кадима”, която за пръв път ще се яви на парламентарните избори, насрочени на 28 март.

През ноември Шарон изостави управляващата дясна партия “Ликуд”, която той помогна да се учреди през 1973 година. Той влезе в конфликт с част от съпартийците си заради плана за връщане на Газа и част от Западния бряг на палестинците, свързан с принудително евакуиране на еврейски заселници.

Олмерт се присъдени към Шарон и напусна “Ликуд”, а Перес напусна лявоцентристката Партия на труда и също се присъдени към “Кадима”.

Придвижвайки се към центъра на политическия спектър, Шарон възнамеряваше да приключи изтеглянето от Западния бряг и да проведе финални преговори с палестинците, базирани на “пътната карта” за мир, подкрепена от САЩ, ЕС, ООН и Русия.

Социологически проучвания, правени преди постъпването на Шарон в болница, показват, че “Кадима” би била доминиращата политическа сила на изборите през март и би спечелила най- много места в Кнесета. При токова развитие Шарон би останал министър-председател.

Проучванията показват, че дори и без Шарон, “Кадима” отново ще спечели повече места от “Ликуд” и Партията на труда, но може да се представи малко по-добре, ако начело е Перес или Олмерт.

Основният съперник на Шарон в изборите – лидерът на Ликуд Бенямин Нетаняху, заяви в неделя, че няма да прави кампания или да се фокусира върху политиката по време на болестта на министър-председателя.

Нетаняху беше министър в кабинета на Шарон, но напусна през август заради несъгласието си с плана за евакуация от Газа и части от Западния бряг. Сега той казва, че молитвите на всички са Шарон да оздравее.

“Мисля, че историята ще го оцени като велик лидер, какъвто той е, независимо от съществуващите различия в мненията ни”, каза Нетаняху.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?