Шефът на БНБ се накара на банките за кредитите

Поведението на банките в края на март показа липса на респект и неоценяване на стремежа към диалогичност на Централната банка, заяви управителят на БНБ Иван Искров по време на годишната среща на Асоциацията на търговските банки (АТБ), открита в петък в Пловдив, цитиран от БТА. Според Искров това поведение било и пример за недобра банкова практика.

Управителят на БНБ предупреди, че кредитирането на домакинствата, което е най-динамично развиващият се сегмент на банковия пазар, носи определени рискове заради липсата на дълъг опит от ползването на такива кредити.

Домакинствата в мнозинството си не са запознати с натрупването на дългове и с тяхното управление, смята Искров. Той призова банкерите да дават точна информация за рисковете, които поемат клиентите им при обслужването на потребителските и ипотечните кредити, а също така да не пестят обяснения, когато рекламират все по-ниски лихвени проценти.

Когато няма точна информация за дълговата тежест, в средносрочен план това може да доведе до затруднения в обслужването на кредитите, а оттам и до негативни ефекти и върху самите банки, предупреди управителят на БНБ.

Искров съобщи още, че до края на годината ще се реши въпросът как кредитният регистър да обхване по-пълно кредитополучателите. Той обясни, че БНБ е изработила проект на закон за потребителското кредитиране, който ще бъде внесен за обсъждане в началото на мандата на следващия парламент.

Председателят на АТБ Левон Хампарцумян посочи, че банковото посредничество у нас още не е достатъчно развито както в Западна Европа, но е важна скоростта, с която то се развива и това е основното предизвикателство. Според него регулаторът трябва да реагира достатъчно рано и индивидуално към банките, а не към целия сектор.

Споделяне

Още от Бизнес