Шефът на Четвърти километър става заместник на Анна-Мария Борисова

Шефът на Четвърти километър става заместник на Анна-Мария Борисова

Новият здравен министър Анна-Мария Борисова си е избрала за заместник д-р Иван Миланов, който е директор на националната болница по неврология и психиатрия “Свети Наум“, по - известна като Четвърти километър. Борисова оповести решението си пред журналисти в парламента в петък.

Борисова е предложила Миланов на премиера Бойко Борисов и той е одобрил кандидатурата. С назначаването на Миланов Борисова се освобождава и от последния си заместник, останал от екипа на Нанев – Тодорка Костадинова. Така екипът на Борисова се попълва, след като в него вече влязоха като зам.-министри Десислава Димитрова и Гергана Павлова. Проф. Миланов е невролог и дългогодишен директор на “Свети Наум“.

Новият заместник-министър ще бъде пряко свързан със структурната реформа заедно с мен, защото имам нужда от подкрепа, коментира Борисова пред журналисти.

“На мен ми е необходим лекар. Предостатъчно са икономистите. Все пак това е здравно министерство“, заяви Борисова. “Необходим ми е диалог с компетентен специалист, лекар с дългогодишна практика, ерудиран човек“, добави тя.

По думите ѝ изборът е бил труден, но се е спряла на проф. Миланов и вярва в него.

По повод актуалния въпрос за либерализирането на решима за тютюнопушене на обществени места, Борисова отстъпи от първоначалната си категорично отрицателна позиция. “Един министър на здравеопазването, един лекар трябва да каже, че този навик е вреден, но има социалноикомически обстоятелства, които налагат в момента да се приемат компромисни решения. Медицината казва "не", но моментът иска компромис“, посочи тя.

Във времето за парламентарен контрол Борисова обясни, че новите ваксини за бебета, включени в имунизационния календар, ще се транспортират към районните здравни инспекции и личните лекари в цялата страна. Тя посочи, че разписването на договорите за ваксини е била една от първите ѝ задачи след поемането на поста и в момента тече 10-дневният срок за доставката им в складовете на здравното министерство.

Заради овакантения министерски пост нямаше кой да подпише договора за доставката на ваксините и липсата им по места създаде напрежение у родители в страната.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?