Шефът на "Епъл" обяви, че е гей

Тим Кук

Изпълнителният директор на "Епъл" (Apple) Тим Кук обяви публично своята хомосексуална ориентация. Декларацията му бе направена с есе, публикувано в изданието "Бизнес Уик". По-рано тази седмица Кук подгря публиката с призив към властите в родния му щат Алабама да гарантират правата на малцинствените групи в обществото.

"Горд съм да бъда гей и считам, че това е сред най-великите дарове, които Господ ми е дал“, пише Кук. "Много от колегите ми в "Епъл" знаят, че съм гей, но това не се отрази по никакъв начин на отношението им към мен“, разказва шефът на компанията.

Той допълва, че сексуалната му ориентация му е помогнала да разбере много по-добре какво означава да си малцинство и какви са проблемите на малцинствата.

"Това ме накара да съм по-съпричастен, да живея живота си по-пълноценно. Беше трудно и неудобно на моменти, но това ми даде увереност да бъда себе си, да следвам собствения си път и да се издигна над несгодите и тесногръдието. Това направи и кожата ми дебела като на носорог, което пък е още по-удобно, когато си директор на "Епъл", пише в есето си Кук.

Той посочва, че никога не е крил ориентацията си, а просто не я е афиширал публично. Сега обаче е дошъл този момент, а основната мотивация на Кук е била да помогне на другите.

"Макар да не съм крил сексуалността си, досега не бях я разкривал публично. Не се смятам за активист, но си давам сметка, че желанието ми личният ми живот да бъде неприкосновен ме е възпирало да направя нещо значимо. Следователно ако разгласяването, че шефът на "Епъл" е гей, може да помогне на някои хора, които се затрудняват да приемат, че са хомосексуални, да подкрепи други, които се чувстват самотни, или да вдъхнови трети, които настояват за равни права с хетеросексуалните, вероятно си заслужава да направиш подобно признание", казва още той.

Споделяне

Още от Свят