Шефът на Еврогрупата се обяви за европейски МВФ

Йерун Дейселблум

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум се обяви в интервю в понеделник за създаването на Европейски валутен фонд по примера на МВФ.

Пред в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от БТА, той посочва, че такава институция може да бъде сформирана на основата на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).

"Мисля, че би било разумно, ако ЕСМ в средносрочна или дългосрочна перспектива се превърне в европейски аналог на МВФ", каза Дейселблум. Той е убеден, че такъв механизъм в бъдеще трябва да играе ключова роля в програмите за финансова подкрепа на европейските страни.

"Надявам се да ни се налага да ползваме възможно най-малко такива програми, но ние трябва да имаме такова равнище на натрупан опит, който има МВФ. Според мен ЕСМ би бил правилната платформа за това", допълни Дейселблум.

Според него Европейският валутен фонд би могъл да поеме и функцията на надзор по изпълнението на програмите за финансова помощ. Днес с това се занимават Европейската централна банка, която "се чувства не особено комфортно в тази си роля", и Еврокомисията, "изпълняваща редица други задачи", допълни председателят на Еврогрупата, която днес заседава в Брюксел.

Споделяне

Още от Бизнес