Шефът на Фронтекс иска ЕС да гони по-ефективно мигранти

Шефът на Фронтекс иска ЕС да гони по-ефективно мигранти

Европейските държави трябва да засилят експулсирането на чужденци с неуреден статут, тъй като в противен случай "няма да разрешим проблема с мигрантите", каза в интервю директорът на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) Фабрис Леджери, съобщи Франс прес.

"Страните членки трябва да вземат още по-ефективни решения за изгонване, които да са по-добре изпълнени" , каза Леджери.

Всъщност, въпреки че броят на незаконните влизания в Европа е спаднал на "около 75 000" тази година, срещу 1,2 млн. през 2015 г., броят на мигрантите, които са незаконно на европейска земя, "не спира да нараства", като през последната година са експулсирани 151 000 души при 204 700 незаконни влизания, каза Леджери.

"Ако продължаваме така, изпращаме косвено послание на потенциалните мигранти: опитвайте на всяка цена да влезете в Европа, тъй като дори да ви хванат, имате всички шансове да останете".

Леджери каза още, че "нелегалните мигранти създават в някои квартали форма на паралелно общество, които съществуват в черната икономика, подобно на "мехурчета", където законът не се прилага", а това е "нетърпимо в правова държава".

Ръководителят на Фронтекс призова също държавите да хармонизират правилата и процедурите си за експулсиране, което предполага решение за експулсиране, взето от държава в Шенген, да може да бъде приложено в друга, ако чужденецът междувременно е преминал от държава в държава.

"В противен случай сме задължени всеки път да започваме процедурата отначало", предупреди Леджери.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа