Шефът на Генщаба опроверга военния министър за ранен наш войник в Ирак

Шефът на генералния щаб ген. Никола Колев опроверга изявление на военния министър Николай Свинаров за ранен наш войник в Кербала.

Сред българските войници със здравословни проблеми в Ирак няма човек с рана и няма пострадали от въздействие като атака, взривни или химически вещества. Това каза пред журналисти в отговор на въпрос началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев, цитиран от БТА.

Снощи, при завръщането си от Армения военният министър Николай Свинаров каза, че един от войниците има рана, чийто произход не е установен, но е възможно тя да е последствие от инцидента в Кербала на 24 август. Тогава взривно устройство избухна пред патрулиращи в града български военни автомобили и счупи стъкло на една от машините. Обявено бе, че няма жертви и пострадали при инцидента.

Днес ген. Колев уточни, че единственият военнослужещ с рана е била върнатата в България редник Ламбева.

Военнослужещите със здравословни проблеми в Кербала, за които има доклад и които почти сигурно трябва да се върнат на лечение, са трима, а не четирима или петима, заяви началникът на ГЩ. Той обясни, че не е проблем те бъдат лекувани в американска военнополева болница, но тъй като има транспорт, е по-подходящо те да се върнат в България, където ще се чувстват по-комфортно. Американската болница е в района на Бабил, където е щабът на Многонационалната дивизия под полското командване. По стандартите на НАТО за медицинско осигуряване тя е в състояние да оказва специализирана медицинска помощ за някои заболявания.

Ген. Никола Колев изключи възможността за пропуски при медицинския подбор на участващите в контингента. По думите му получените заболявания могат да се проявят и при хора, за които медицинският преглед е показал, че са напълно здрави.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: