Шефът на КФН съди журналист от "Капитал"

Чувствал се "напрегнат, тревожен" заради изяви на Росен Босев, уличаващи го в престъпни схеми

Стоян Мавродиев

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев съди за клевета журналиста от в. "Капитал" Росен Босев. Той е внесъл иск до Софийския районен съд "за присъждане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди". Претендираното обезщетение е за 20 000 лева.

В иска, внесен в средата на юли, Стоян Мавродиев твърди, че се чувства "напрегнат, тревожен", а причина за това според него са статии на Росен Босев в "Капитал" и негови интервюта в други медии, които датират от средата на януари. Тогава КФН наложи глоба от 160 000 лева на "Икономедиа" - издател на "Капитал", "Капитал дейли" и "Дневник", за пазарни манипулации чрез публикации, както и за отказ на журналистите да разкрият източниците си.

Финансовият регулатор съзря "манипулации" в материал от миналото лято, посветен на временните проблеми около ПИБ, в който се споменава за фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. КФН се позовава на официалните декларации на Пеевски пред Сметната палата, според които той персонално не участва в никакви фирми.

Болната тема лично за Стоян Мавродиев са факти, изплували около делото на осъдения в Италия за наркотрафик Евелин Банев-Брендо. Става дума за това, че навремето Мавродиев е подписал пълномощни за офшорни дружества, през които са изпрани пари от наркотрафик на "кокаиновия крал" Брендо.

В иска си срещу Росен Босев шефът на КФН посочва участия на журналиста в "Шоуто на Слави" по бТВ и в "Здравей, България" по Нова тв от януари т.г.: "И в двете интервюта се твърди, че аз злоупотребявам със служебното си положение, че съм компрометиран, че съм свързан с делото срещу "Брендо", че съм замесен в скандал, свързан с изпиране на пари от наркотрафик. Отделно от това, като човек възпитан с високи нравствени и морални качества и принципи се чувствам лично засегнат и обиден от това, че бивам наричан престъпник, че името ми се замесва с престъпления като пране на пари, наркотрафик и злоупотреба с власт, въпреки че имам чисто съдебно минало".

"Представен съм като злобен, отмъстителен и авторитарен човек, което освен че не съответства на собствената ми преценка за мен самия и не кореспондира с причинно-следствената връзка, в която се твърди, че съм проявил тези качества - а именно за да отмъстя за направените "разкрития" за участието ми в престъпни схеми", посочва Стоян Мавродиев.

"Към днешна дата продължавам да търпя негативите от посочените изявления на г-н Босев - чувствам се напрегнат, тревожен, непрекъснато се налага да опровергавам думите му пред близки, приятели, колеги, различни длъжностни лица, включително и пред журналисти, че думите на г-н Босев са лъжа и да се браня за неща, които не съм извършил", пише Стоян Мавродиев в тъжбата до съда, която е внесена буквално в деня, в който изтича срокът, в който може да заведе дело.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?