Шефът на латвийската централна банка е отстранен заради подкуп

ЕЦБ замрази плащанията на третата по големина банка в Латвия заради пране на пари

Илмарс Римшевичс

Арестуваният през уикенда за подкуп управител на централната банка на Латвия Илмарс Римшевичс ще бъде отстранен от заеманата длъжност, съобщи след извънредно заседание на кабинета министър-председателят на страната Марис Кучинскис.

"Днес на гуверньора на Латвийската банка ще бъде взета мярка за неотклонение. Това ще означава най-малко забрана за заемане на длъжността", каза премиерът.

Кучинскис каза, че започнатото от Бюрото за борба с корупцията разследване, в рамките на което беше задържан гуверньорът, не е свързано с латвийската банка ABLV или други финансови институции.

В събота латвийската телевизия съобщи, че Бюрото за борба с корупцията е извършило обиски в кабинета и дома на гуверньора на латвийската банка, докато той беше в чужбина. В събота вечерта Римшевичс се върна в Латвия и отиде заедно с адвокат в бюрото, където остана до рано сутринта, след което беше отведен за продължаване на следствените действия.

Банкерът смята задържането си за незаконно и към момента не е привлечен под отговорност.

В понеделник началникът на Бюрото за борба с корупцията Екабс Страуме съобщи на пресконференция, че Римшевичс е заподозрян във вземане на подкупи в размер на 100 хиляди евро.

По-рано бюрото съобщи, че проверява информацията, оповестена миналата седмица от Мрежата за борба с финансовите престъпления на министерството на финансите на САЩ, че банка ABLV участвала в пране на пари и подкрепа на тероризма.

Според Вашингтон банката е участвала в сделки с организации от черния списък на ООН за закупуване или износ на балистични ракети за КНДР. ABLV е обвинена и в обслужване на сметките на корумпирани лица.

Засега обаче официалната версия е, че няма връзка между сигнала на Вашингтон за пране на пари чрез ABLV и ареста на гуверньора на централната банка.

Междувременно, в понеделник Европейската централна банка съобщи, че е замразила плащанията на третата по големина банка в Латвия, чийто финансово положение се влоши, след като Вашингтон я обвини в пране на пари.

"Временно и до второ нареждане, е в сила забрана на всички плащания на банка ABLV (Ей Би Ел Ви) по финансовите ѝ пасиви", обяви ЕЦБ.

За пръв път ЕЦБ използва правомощията си за налагане на мораториум, откакто пое надзора върху банковите задължения в еврозоната през 2014.

Американското министерство на финансите миналата седмица посочи ABLV като "институция, предизвикваща най-голяма загриженост относно пране на пари" и я обвини във връзки със севернокорейската оръжейна програма.

Финансовото състояние на ABLV, което досега беше стабилно, бързо се влоши, откакто достъпът ѝ до финансовата система беше прекъснат и дори заплашва оцеляването на банката.

В края на септември 2017 балансът на банката възлизаше на около 3.6 млрд. евро, с 1 млрд. евро заеми и 2.7 млрд. депозити.

Само два дни преди мораториума на ЕЦБ латвийският надзорник FCMC излезе със съобщение, че капиталовите и ликвидните показатели – ключови индикатори за финансовото състояние на банката, са в добра форма.

ABLV поиска от Латвийската централна банка заем от 480 млн. евро срещу част от наличните ѝ ценни книжа.

Латвийският финансов министър Дана Рейзниеце-Озола коментира, че последните събития в банковия сектор не са белег на криза във финансовата система на страната, а са по-скоро криза на репутацията на финансовия сектор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?