Шефът на НАТО срещу съкращаването на средствата за отбрана

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предупреди, че намаляването на националните бюджети за отбрана може да има дългосрочен негативен ефект върху икономическия растеж.

Расмусен заяви в интервю за "Таймс", че икономическият растеж зависи от глобалната сигурност и правителствата не бива да забравят това, когато съкращават бюджетите за отбрана.

Той коментира, че натискът над правителствата да намаляват бюджетните дефицити несъмнено ще доведе до съкращения на разходите за отбрана и призова страните членки на НАТО да не подкопават сигурността.

"Всички правителства трябва да са наясно с дългосрочния ефект от прекалено дълбоки съкращения на бюджетите за отбрана, защото знаем от опит, че икономическият растеж е силно зависим от сигурната международна среда. Известно е, че нестабилността и липсата на сигурност спъват икономическия растеж. Затова, ако направим дълбоки съкращения в бюджетите за отбрана, това може да има дългосрочен негативен ефект върху икономическия растеж", каза Расмусен.

Според него е важно ограничените бюджети да се съсредоточат върху повишаването на способността на въоръжените сили да се адаптират към изискванията на съвременната война.

"Ако съкращенията бъдат предприети предимно в по-стационарните части от нашите армии и ако новите инвестиции се насочат към по-гъвкави, мобилни и модерни въоръжени сили, бюджетните ограничения биха могли да се превърнат в нещо позитивно", посочи Расмусен, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Свят