Заради изтекъл мандат

Шефът на одитната агенция за еврофондовете е напуснал поста си

Шефът на одитната агенция за еврофондовете е напуснал поста си

Изпълнителният директор на агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" (ОСЕС) Добринка Михайлова е напуснала поста си преди няколко седмици.

Михайлова пое управлението на ключовата за европейските фондове държавна структура през август 2009 г., малко след като първият кабинет на ГЕРБ дойде на власт.

Формално напускането на Михайлова е свързано с изтичането на мандата ѝ.  Финансовият министър в служебното правителство Румен Порожанов е предложил на Добринка Михайлова да остане на поста до избора на титуляр, но на нея ѝ е било дадено да разбере, че се очаква след конкурс поста да се заеме от близък до новия вицепремиер по европейските фондове и до финансовия министър кадър, пише БГНЕС.

Мандатът на директора на ОСЕС е изтекъл и предстои обявяване на конкурс за поста, на който Михайлова може да се яви, ако желае, заяви вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев пред Mediapool. Според него всичко останало са спекулации по темата.

При изтичане на мандат е нормално следващият шеф на одитната агенция да бъде избран с конкурс, каза Дончев. Той сравни ситуацията с изтекъл мандат на кмет, който е бил много добър на поста си, но трябва да участва в изборите, ако иска пак да бъде избран.

Добринка Михайлова не вдигаше мобилния си телефон, за да обясни какви са били причините за напускането на поста ѝ в ключов момент в края на годината, когато обикновено приключват одитите по изпълнението на оперативните програми.

За временно изпълняващ длъжността ръководител на одитната агенция е назначена Людмила Рангелова, която в последните пет години е била част от екипа на напусналата Михайлова.

Изпълнителната агенция "Одит на средствата от ЕС" е независим орган, чието основно правомощие е да следи за управлението и контрола на европейските фондове. Агенцията е на подчинение на Министерството на финансите.

Задачата на ОСЕС е да проверява как се изпълняват оперативните програми и да хваща допуснатите грешки и нарушения при изпълнението на проекти, за които се налагат финансови корекции. ОСЕС дава заключения и дали системите за проверка и контрол на оперативните програми работят.

Споделяне

Още от България