Шефът на президентския кабинет няма да се кандидатира срещу Борисов в София

Шефът на президентския кабинет няма да се кандидатира срещу Борисов в София

Началникът на кабинета на президента Георги Първанов и бивш шеф на Генщаба Никола Колев заяви, че няма да се кандидатира за кмет на София. В края на миналата седмица неговото име бе упоменато сред номинираните от структурите на БСП в София, след като преди това изплува в медиите.

“Трябва категорично да кажа, че не мога да приема тази номинация”, обяви пред бТВ Колев.

“Първо, аз съвсем наскоро напуснах армията, цял живот съм се занимавал с определена дейност и още не се чувствам достатъчно подготвен да влизам в дебрите на политиката”, обясни той.

Освен това “българските генерали трябва да водят битки заедно срещу враговете на родината, а не помежду си, дори и на политическия фронт, каза Колев, визирайки евентуалния “генералски” сблъсък между него и ген. Бойко Борисов.

Той смята, че в качеството си на началник на президентския кабинет ще бъде “много по-полезен и на президента, и на държавата си”.

“Още повече, че една моя кандидатура би поставила в деликатно положение и президента. Той има принципно отношение към кметовете, към местната власт през целия си първи мандат и сега, и в началото на втория мандат”, обясни Колев.

По думите му президентът ще продължи на “принципна основа да подкрепя усилията на кметовете и общините да развиват своите региони и да решават непосредствените проблеми на хората.”

Според Колев участието му в кметска кампания “би изместило и дебата от същностните въпроси на политики и програми към това трябва ли и един президентски човек да се опитва да поема властта в София”.

“Така, че факторите са много, но изборът е личен. И казвам, решението ми е, както се казва, окончателно, не подлежи нито на обжалване, нито на ревизия.”

Колев не пожела да дава оценка за работата на Бойко Борисов, тъй като “позицията, която заема” не му го позволява.

Въпреки това каза, че “като гражданин и жител на София виждам, че той полага усилия да решава едни стари и затлачени проблеми в рамките на ресурсите и възможностите, с които разполага. Показва потенциал.”

Споделяне

Още от България