Шефът на разузнаването осъден и на втора инстанция за архива на Георги Марков

Шефът на разузнаването осъден и на втора инстанция за архива на Георги Марков

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Софийския градски съд (СГС), който отмени мълчаливия отказ на директора на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров да предостави на журналист документи по случая с убийството на писателя Георги Марков от архива на бившата ДС, съхранявани в службата.

Делото бе образувано по жалба на журналиста от вестник „Дневник” Христо Христов през 2004 г. с помощта на неправителствената организация Програма достъп до информация (ПДИ) и бе спечелено на първа инстанция през 2006 г., То обаче бе обжалвано пред ВАС от разузнавателната служба.

Журналистът искаше по силата на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) да получи възможност да се запознае с документи на бившето Първо главно управление на Държавна сигурност по случая “Марков”, които се съхраняват в НРС. Христо Христов от години се занимава с разследване по архиви и свидетелства на убийството в Лондон през 1978 г. на българския писател дисидент.

През 2004 г. за отказ от достъп до подобни документи от архива на МВР Христов осъди тогавашния вътрешен министър проф. Георги Петканов. В резултат на решението на ВАС тогава министър Петканов предостави достъп до исканите документи. 

С решението на ВАС от 11 юни т.г. се отхвърлят аргументите на НРС в жалбата ѝ. Съдът приема, че със ЗДОИ законодателят не е изключил разузнавателната служба от кръга на институциите, задължени да предоставят информация на гражданите.

Правото на информация подлежи на ограничаване, когато исканата информация е класифицирана. Дори в някои от тези случаи обаче, гражданите пак имат право да я получат. Такъв е случаят по чл.34, ал.3 от Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), когато срокът за защита на информацията е изтекъл и следва да се премахне нивото на класификация. Такъв е случаят с архивните материали за Георги Марков.

 

Комисията по досиетата блокирана заради липсата на сграда

 

Три неправителствени организации - Движение "Граждани срещу Държавна сигурност", Център АСЕТ и Коалиция за частно управление разпратиха до медиите протест, че Министерският съвет все още не е осигурил сграда на Комисията за разкриване на досиетата.

Трите неправителствени организации обмислят граждански протест на 26 юни, който ще бъде или пред МС, или пред сградата на МВР. Те припомниха, че до 18 август всички архиви на бившата ДС трябва да бъдат дадени на комисията.

Гражданските организации се опасяват, че ако сграда за комисията на Евтим Костадинов не бъде намерена възможно най-скоро, предаването на всички досиета до 18 август е невъзможно.

Ако протестът на 26 юни не даде резултат, гражданските организации заявиха готовност да продължат протестите си и през юли. По техни данни, към момента над 40 човека са подали молби, за да проверят дали имат досиета и ако имат - какво пише в тях, но тези молби са без отговор. Пак според данни на организацията председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов е изпратил 27 писма до вътрешния министър Румен Петков, които също към момента са без отговор.

Според магистратите, правилно първата съдебна инстанция е поставила въпроса защо при тези обстоятелства информацията не е предоставена на Държавния архивен фонд, съгласно чл.33, ал.2 от ЗЗКИ.

Отхвърлен е и аргументът на НРС, че информацията не е обществена, защото се засягат чуждестранни лица. Според съдиите исканата информация е обществена, защото от нея заявителят в лицето на журналиста Христо Христов „може да си състави мнение за дейността на службата за сигурност през периода на социализма”.

В решението се добавя, че „не заявителят е този, който трябва да доказва, че институцията съхранява поисканата информация”, поради което е неоснователен аргументът на НРС, че не е доказано службата да притежава документите. Напротив, институцията най-добре знае какво, в какъв обем и вид съхранява и е длъжна да отрази тези обстоятелства в писмения си отговор по ЗДОИ.

Решението на съда е окончателно, се казва в съобщението.

Пред Mediapool шефът на НРС ген. Кирчо Киров заяви, че е разбрал от обадилите му се журналисти за решението на съда и добави, че ще коментира, след като прочете решението на ВАС.

Той съобщи, че първо има намерение да провери дали предаването на документите за Георги Марков няма да влезе в противоречие с вече действащия закон за разсекретяване на архивите на бившата Държавна сигурност.

В отговор на въпрос на Mediapool дали няма да се съобрази със съдебен акт, в който ясно е разписано, че информация за Марков е “публична”, той отговори: “Мога да ви уверя, че в никакъв случай няма да изляза извън рамките на закона”.

 

Споделяне

Още от България