Шефът на Рено е най-високо платеният мениджър в Европа

Шефът на Рено е най-високо платеният мениджър в Европа

Американското списание “Форчън” публикува списък с най-високо платените топ мениджъри на европейски корпорации. Първо място с голяма преднина зае ръководителят на френската автомобилна компания Рено Карлос Гон. За една година той е заработил 45,5 милиона долара. В тази сума не е включена заплатата му в японската фирма Нисан, която е собственост на Рено.

На второ място в рейтинга също се намира французин. Жан Пол Агон, който е шеф на козметичната компания Лореал е получил 19,3 млн. долара за една година.

От двайсетте най-платени мениджъри 10 са французи. В сравнение с тях, в другите европейски страни ръководителите получават далеч по-малко. В класацията има само трима италианци, двама британци и двама швейцарци. Големият брой французи е резултат от това, че местните компании често изплащат бонусите на директорите си с търговски опции. Така например 43 млн. долара от годишния доход на Карлос Гон са от такива опции.

Като цяло 20-те най-заплатени мениджъри през 2006 година са изкарали 56% повече, отколкото през 2005 година. Във Франция много политици са недоволни от ръста на заплатите на директорите. На голяма критика беше подложено решението на EADS да изплати на Ноел Форжар 11 млн. долара при уволнението му от борда на директорите на корпорацията.

Списание “Форчън” е направило проучването съвместно с британската компания Board-Ex и е взело предвид всички заплати, опции и допълнителни бонуси на мениджърите, освен дългосрочните поощрителни възнаграждения, които зависят от резултатите на компанията.

Споделяне

Още от Бизнес