Шефът на РЗИ-София изгърмя след гафа с карантината на Борисов

Здравното министерство: Отрицателният тест не е основание да се свали карантината

Директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев е подал оставка след разразилия се скандал с отменената предсрочно карантина на премиера Бойко Борисов, който в последствие се оказа с коронавирус.

Положителната проба на премиера за Covid-19 и действията на СРЗИ по неговия казус, а преди това с президента Румен Радев, поставиха редица въпроси като например: има ли двоен стандарт за хората от властта, редно ли е да са привилегировани и доколко отстъпките спрямо тях застрашават общественото здраве?

За оставката на Пенчев съобщиха от Министерството на здравеопазването с единственото уточнение, че тя е подадена след разговор с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

По-късно МЗ поясни, че по нормативна уредба 10-дневната карантина за контактните лица е задължителна, както и че отрицателният PCR тест отчита единствено моментното състояние и не е основание за преустановяване на карантината.

Незаконно прекратена карантина

Само в рамките на седмица Столичната регионална здравна инспекция по "личната преценка" на директора ѝ д-р Данчо Пенчев направи две изключения от стандартния ред за карантиниране на хора, които са контактни със заразени от коронавирус. В заповедта на здравния министър няма предвидени изключения, с каквито Пенчев оправда предсрочното сваляне на карантината на Борисов. Пенчев обясни през почивните дни, че законовите разпоредби дават основание за сваляне на карантината предсрочно на хора с обществено значима дейност като президент, премиер, лекари на първа линия, учители. Според юристи такова изключение в законодателството няма, по-късно това бе потвърдено косвено и в позиция на МЗ.

Стандартният ред, описан в заповед на здравния министър, предвижда, че "всички близки контактни на потвърден случай на Covid-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай, като се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило, че ще пребивава с предписание а директора на съответната регионална здравна инспекция"

Миналата седмица по нареждане на премиера срокът на карантината бе намален от 14 на 10 дни. Двуседмичната изолация бе сред най-честите поводи за недоволство от началото на епидемията насам, когато много хора искаха да използват получен отрицателен PCR тест, за да бъдат предсрочно освободени от карантина, но здравните власти отказваха. Аргументът им беше, че отрицателният PCR тест не гарантира, че човек няма да се окаже заразен на следващия ден или след два дни. Затова за най-сигурна от противоепидемична гледна точка се счита изолацията – както за контактните, така и за хората със симптоми. 

Хронология на контактите и решенията на РЗИ

На 23 октомври, след положителен тест за Covid-19, на регионалния зам.-министър Николай Нанков е наложена изолация в домашни условия.

Като негови близки контактни на карантина подлежаха и бяха поставени премиерът Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на финансите Кирил Ананиев, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, както и Севделина Арнаудова от централата на ГЕРБ.

Нанков, Ананиев и Танева бяха неотклонно с министър-председателя на 18 октомври, когато той бе на поредна обиколка с джипа и посети кравеферма, инспектира бъдещия ГКПП Рудозем-Ксанти и пътя Смолян-Стойките-Широка лъка. Всички бяха без маски.

На 24 октомври (събота) СРЗИ съобщи, че след два отрицателни PCR теста в два последователни дни, отменя карантината на Борисов и Арнаудова. В неделя бе свалена предсрочно и карантината на финансовия министър Ананиев.

На 25 октомври (неделя) инспекцията вече съобщи за положителната проба на Бойко Борисов.

Самият Борисов каза, че макар карантината да му била свалена предишния ден, той е останал в домашна изолация. 

На 26 октомври кметът на Широка лъка Васил Седянков съобщи, че е с положителен тест за коронавирус. "Не е ясно от къде може да съм хванал заразата, аз съм в постоянен контакт с хората, селото е много посещавано. Чувствам се добре засега, нямам температура", каза той.

С отрицателни тестове засега са кметът на Смолян Николай Мелемов и областния управител на Смолян Недялко Славов, които също се срещнаха с Борисов и Нанков при посещението им в Родопите. Мелемов и Славов са се самоизолирали и им предстоят нови тестове.

Посолството на САЩ е било информирано за положителния тест на министър-председателя, който в петък се срещна с американския помощник-държавнен секретар по икономически растеж Кийт Крак, съобщи Ройтерс, цитирайки висш служител от здравеопазването.

Същевременно президентът Румен Радев продължава да съобщава, че дава отрицателни тестове за коронавирус, но според експерти и той трябва да бъде под 10-дневна карантина.

В понеделник, 26 октомври, Радев удостои с високи държавни отличия изтъкнати български учени.

За държавния глава стана ясно, че е бил в контакт със заразения шеф на ВВС Димитър Петров и това стана причина да прекъсне визитата си в Естония миналия вторник, след като някой от България е информирал естонското президентство за случая. На 20 октомври здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че Румен Радев ще бъде поставен принудително под карантина: "Президентът е български гражданин, като всички останали. Към него ще бъдат приложени нормативните разпоредби, каквито са към момента".

На 21 октомври обаче директорът на РЗИ - София Данчо Пенчев съобщи, че след три отрицателни тест на Радев, лично е взел решение да отмени карантината му.

Последният отрицателен тест на Радев е от понеделник и е направен след новината от 24 октомври за заразения с Covid полски президент Анджей Дуда, който бе заедно с българския си колега на срещата "Три морета" в Талин.

МЗ: Отрицателният тест не е основание да се свали карантината

От Министерството на здравеопазването не посочиха официално мотивите за освобождаването на Пенчев, но по-късно излязоха с позиция, в която припомнят, че според заповедта на здравния министър контактните на заразени подлежат на 10-дневната карантина. И едва ако не проявят симптоми до 10-тия ден, тя отпада автоматично. Оттам също така напомниха, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване отчита единствено моментното състояние на човек и не е основание за преустановяване на карантината.

"Целта на карантината е да намали вероятността за последващо предаване и вторично разпространение на новия коронавирус. Причината е, че по време на карантинния период даденото лице може да прояви клинични оплаквания или да е вирусоносител, поради което да стане източник на инфекция за други хора. Към края на карантинния период тази вероятност значително намалява", казаха от МЗ.

Ведомството допълва, че от началото на пандемията предприема действия за ограничаване разпространението на заболяването чрез прилагане на препоръки и насоки от Световна здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. "Основна мярка срещу Covid-19 e изолиране на контактните на потвърден случай лица и поставянето им под задължителна карантина", казаха от МЗ.

По-късно със същото послание във Фейсбук излезе и здравният министър Костадин Ангелов, който увери, че в заповедта му няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. "Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани", написа той. Самият Ангелов се самоизолира като контактен на Борисов, въпреки че е с отрицателен тест за коронавирус. Той ще остане 10 дни под карантина, считано от 23 октомври, като следващ тест, по преценка на лекарите, му е назначен за петък тази седмица.

Шефът на "Пирогов": И Борисов, и Радев трябва да са под карантина

По-рано същата теза пред Нова телевизия разви и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов, който посочи, че и Борисов, и Радев трябва да са под карантина. 

"Виждате, че 5 дни от събитие до сваляне на карантината не са достатъчни. Минимум 7 до 10 дни. Даже карантината трябва да е 10 дни за всички контактни от първа линия", коментира Балтов. "В рамките на 5 до 7 дни симптомите може да се скрият, да не ги хване дори PCR тест", посочи той.

"Президентът Радев ще се окаже, че е контактен от първи ред на полския президент Андежй Дуда, според мен трябва да е в 10-дневна карантина. Това е мое лично медицинско виждане", допълни Балтов.

Все пак изключения може да се наложат. Балтов даде пример, че лекарите на първа линия в Западна Европа, които са в леко състояние, продължават да работят заради недостига на кадри. "Ние искаме да се спазва 10-дневна карантина, но ако така продължат нещата, скоро и ние ще сме в това положение", прогнозира той.

Споделяне

Още по темата

Още от България