"По лични причини":

Шефът на следствието Бойко Найденов напуска съдебната система

Бойко Найденов

Ръководителят на Националната следствена служба (НСлС) и зам.-главен прокурор Бойко Найденов е подал оставка с намерението да напусне съдебната система, потвърди самият той пред Mediapool.

Той е депозирал оставката си пред главния прокурор Сотир Цацаров и пред Висшия съдебен съвет в понеделник сутринта. От прокуратурата съобщиха единствено, че Найденов ще бъде предложен за награда за поощряване - личен почетен знак I степен.

Шефът на следствието в оставка не пожела да коментира дали оставката му е предизвикана от влошена комуникация с Цацаров. Официалното му обяснение е "по лични причини".

По неофициална информация от Съдебната палата Бойко Найденов не е в особено добри отношения с новия шеф на държавното обвинение, което го е поставило в ситуация на пълна информационна изолация от страна на ръководството. Той беше един от най-приближените прокурори до предишния главен обвинител Борис Велчев.

Кариерата на Найденов започва през 1991 година като военен следовател към Софийската военно-окръжна прокуратура. От 1992 г. е военен прокурор, като преминава през всички стъпала на йерархията.

Работи като заместник-ръководител на Софийската военно-окръжна прокуратура, прокурор във Военно-апелативната прокуратура, ръководител на Софийската военно-окръжна прокуратура и прокурор във Върховната касационна прокуратура.

От юли 2005 година до 26 април 2006 година оглавява Софийската градска прокуратура като градски прокурор на София. След това Найденов стана прокурор във Върховната касационна прокуратура и говорител на Борис Велчев. До 2007 година оглавяваше и специализирания отдел за противодействие на корупцията и организираната престъпност към ВКП.

През ноември 2007 година Висшият съдебен съвет избра Бойко Найденов за директор на Националната следствена служба, а с този пост той се ползваше и със статута на заместник-главен прокурор.

Малко преди новият ВСС да избере Сотир Цацаров за главен прокурор, бе проведен избор и за ръководния пост на Националната следствена служба, който отново бе възложен на Бойко Найденов. За близо 2 месеца той бе изпълняващ длъжността главен прокурор, тъй като Борис Велчев напусна поста предсрочно, за да положи клетва като конституционен съдия. За кратко Найденов се сочеше и като кандидат, който се ползва с подкрепата на ГЕРБ за главен прокурор, но до кандидатирането му за позицията така и не се стигна.

Бойко Найденов изигра ключова роля за недопускането на Венета Марковска за конституционен съдия. В деня, в който тя трябваше да положи клетва, той информира президента, че в прокуратурата е образувано досъдебно производство, което засяга нейните действия като съдия във Върховния административен съд. Тази информация бе използвана като претекст от Росен Плевнелиев да напусне клетвената церемония.

Споделяне

Още по темата

Още от България