Шефът на следствието е почти "избран" за член на ВСС

Евгени Диков, сн: БГНЕС

Директорът на Националната следствена служба Евгени Диков отсега може да се брои за сигурен член на Висшия съдебен съвет (ВСС), след като остана единствената номинация за член на кадровия орган от квотата на следствието.

Неговата кариера в съдебната система започва като стажант-съдия в Софийския градски съд, но веднага след това решава да се премести в прокуратурата. През 2006 г. стига до позиция във Върховната касационна прокуратура, а през 2013 година е избран за ръководител на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването

Евгени Диков е на 62 години и по закон трябваше да напусне съдебната система през февруари 2020 година. Изборът му за член на ВСС би удължил кариерата му в съдебната система до септември 2022 година.

Човек на сходна възраст, но с много по-постна професионална биография, бе избран в края на януари за член на ВСС от квотата на прокуратурата. Без дебат прокурорите избраха заместник-окръжният прокурор на Хасково Розалин Трендафилов за член на институцията на мястото на внезапно починалия Камен Ситнилски. След избора Трендафилов каза, че вижда избора като "достоен завършек на кариерата си".

Общото събрание на следователите, което ще гласува кандидатурата на Диков, ще се проведе на 13 май тази година. До 28 април следователите могат да изпращат въпроси към кандидата.

Евгени Диков обещава да бъде глас във ВСС, който "ще се чува". Той напомня, че през 2013 г. е получил наградата за юрист на годината на "Правен свят" след гласуване на съдебните репортери. Той е привърженик на закриването на слабо натоварените съдилища и прокуратури, т.нар. реформа на съдебната карта.

"Към настоящия момент има районни съдилища, които включват в съдебния си район повече от 50 населени места, от които обаче голяма част са с двуцифрен брой население и то на преклонна възраст", пише в концепцията си Диков. Той настоява ВСС да играе активна роля в реформата на наказателния процес и премахването на формализма в досъдебната фаза.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?