По сигнал за бившия районен прокурор на София

Шефът на столичното следствие и член на ВСС ще бъдат проверявани за лъжесвидетелстване

Члена на ВСС Ясен Тодоров. Сн. БГНЕС

На Софийската районна прокуратура е възложено да извърши проверка за лъжесвидетелстване срещу члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров и шефа на столичното следствие Петьо Петров, научи Mediapool. Причината е подаден сигнал от бившия районен прокурор на София Славчо Кържев, който наскоро бе осъден окончателно на една година условно за оказван натиск върху магистрат. В основата на съдебното решение бяха именно показанията на Тодоров и Петров.

В края на 2012 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди присъдата на Кържев по обвинение, че в качеството си на шеф на Софийската районна прокуратура е оказвал натиск върху следователя Петьо Петров. Прокуратурата поддържа в съда тезата, че Кържев е искал от Петров да върне автомобил "Опел Вектра" на обвиняемия Петър Милев при положение, че автомобилът е обект на спор за собственост. Разследването започва през 2002 г., а делото приключва с присъда над 10 години по-късно. Друг основен свидетел по случая е Ясен Тодоров, чиито показания също подкрепят прокурорската теза за оказан натиск.

След произнасянето на ВКС Кържев е подал молба до главния прокурор Сотир Цацаров за започване на разследване срещу Ясен Тодоров и Петьо Петров (и двамата тогава са били редови следователи в София). В молбата си бившият районен прокурор сочи значителен брой разминавания в показанията на двамата следователи. Кържев стига до извода, че прокуратурата трябва отново да отвори случая с проверка за евентуално извършени престъпления срещу правосъдието.

Бившият прокурор развива тезата, подкрепена с извадки от делото, че с течение на времето "спомените" на Ясен Тодоров и Петьо Петров за въпросните събития от миналото стават много "по-богати" и убедителни. Той отбелязва, че двамата са показали, че по принцип не помнят почти нищо от 2001 година, когато се развива случката с автомобила. На фона на това техните спомени са били много ясни и фокусирани само за посочените от прокуратурата събития и дати по делото от този период.

Кържев моли Сотир Цацаров да се направи експертиза, която да установи дали е възможно спомените на хората да стават все по-ярки с течение на времето и да се проучат противоречията в техните показания.

Освен Петър Петров и Ясен Тодоров, важен свидетел по делото е и обвинителят от Софийската районна прокуратура Валентин Кирилов. Славчо Кържев посочва, че при първите показания срещу него, Петьо Петров твърди, че когато с Ясен Тодоров са влезли в неговия кабинет, там вече е бил прокурор Кирилов. При вторите показания обяснява, че не си спомня това, а при третите вече е наясно, че прокурор Кирилов не е бил там, а е извикан. Въпросната среща трябва да е била проведена през 2002 година, а показанията са давани над 5 години по-късно. В същото време прокурор Валентин Кирилов отрича да е имало такива срещи, пише в сигнала на Кържев.

Бившият районен прокурор на София твърди и за още няколко "важни", според него, разминавания в показанията на двамата, застъпвайки тезата, че паметта на Ясен Тодоров и Петьо Петров се е отприщила в съдебната фаза на делото. Тук попадат противоречащи си показания кой е присъствал на срещите, кой какво е казал и информация за статуса на делото, свързано с колата.

Сигналът на Славчо Кържев първоначално е разпределен на Софийската градска прокуратура (СГП). Тя проверява дали са извършени длъжностни престъпления от лица с имунитет, каквито са били тогава следователите Петьо Петров и Ясен Тодоров. В крайна сметка прокурор Любка Кръстева от СГП решава, че Петров и Тодоров не са длъжностни лица, докато са давали показания пред съда, а единственото им качество е на свидетели. Поради тази причина решението е делото да се препрати към нишестоящата Софийска районна прокуратура с указание за проверка дали има лъжесвидетелстване. Постановлението е от 10 февруари тази година.

По информация на Mediapool, през последната година Софийската градска прокуратура е извършвала проверка на Ясен Тодоров и по сигнал на Ивайло Владимиров Димитров. В този случай обаче нещата не стигат надалеч. Държавното обвинение се опитва да открие жалбоподателя, но се оказва, че такъв човек на посочения адрес няма и случаят се води за приключен.

Преди да стане член на ВСС, Ясен Тодоров имаше дълга кариера в столичното следствие. През 2007 г. той беше издигнат от Българския народен съюз за съдебен инспектор и избран за такъв след договорка на БНС с управляващата тогава тройна коалиция. През 2012 г. Ясен Тодоров бе избран и за член на Висшия съдебен съвет по предложение на "Атака". Сега той е председател на една от най-важните комисии на ВСС – етичната.

Кариерата на Петьо Петров от своя страна също е във възход наред със скандалното му участие по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев. Той е повишен като шеф на столичното следствие месец преди да излезе първата оправдателната присъда по това дело, в което отново бе основен свидетел. От мотивите на съда се разбра, че Петров е извършил активна провокация към подкуп, което е състав на престъпление по Наказателния кодекс. Прокуратурата все още е без коментар по този случай.

Когато беше част от системата, Славчо Кържев имаше славата на ръководител, предизвикал много брожения в Софийската районна прокуратура по време на емблематичното управление на предишните главни прокурори Иван Татарчев и Никола Филчев. Отстраняването му безуспешно са искали бившите градски прокурори на София Нестор Несторов, Нели Дечева, Вичо Вичев, както и бившият апелативен прокурор Иван Петров.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?