Шефът на вероизповеданията не харесва църквата в Рим, която ни даде папата

Възможно е да се стигне до преговори с представители на Ватикана за предоставяне на друга църква за българите в Рим в най-скоро време. Това каза директорът на вероизповеданията доц. Иван Желев, цитиран от БТА. Папа Йоан-Павел Втори предостави по време на посещението си в България през месец май миналата година за нуждите на българите в Рим църквата "Свети Викентий и Свети Анастас".

Храмът се ползва съвместно с католиците и българите няма къде да се съберат след църковната служба, каза Желев. Предоставянето на друга църква за ползване от българите в Рим е само въпрос на преговори и добрата воля на Ватикана, добави Желев. Той каза, че въпросът няма да бъде обсъждан по време на посещението на премиера Симеон Сакскобургготски в Рим. Разговорите трябвало да се водят между митрополита ни за Западна и Централна Европа Симеон и представители на Ватикана.

За 24 май е предвидено официално откриване на храма, даден ни по волята на папата. Очаква се там премиерът да се срещне с българската църковна община. Патриарх Максим отказа да пътува до Рим. Покана за тържеството получи шефът на "Нове" холдинг Васил Божков, защото дарил корони за православна венчавка на храма.

Споделяне

Още от България