Шефът на здравната каса прогнозира дефицит от 490 млн. лева в края на 2014 г.

Снимка: БГНЕС

Прогнозата за дефицита на здравната каса към края на годината е 490 млн. лв. Това заяви ръководителят на касата Румяна Тодорова в пред Дарик радио. Тя уточни, че има резерв от 110 млн. лева, както и 55 млн. лв. от преизпълнение на събирането на здравни осигуровки, които ще покрият част от недостига. Така обаче остават недофинансирани около 330 млн. лева.

"Изходите са два. Всички надсъбрани от НАП средства могат да бъдат разпределяни с решение на Надзорния съвет на НЗОК. Другият вариант е актуализация на бюджета. Ние сме стартирали процедурата още на 23 юни. Касата има всички основания да поиска актуализация. От правителството нищо не сме чули до момента, чакаме решението на министъра на здравеопазването. При една добра организация и отговорност от страна на всички смятам, че има време. Аз смятам, че могат да се намерят тези средства, защото виждаме, че все още има ведомства, които си пазаруват автомобили. Ако не – касата ще влезе с много сериозен дефицит в следващата година", коментира Тодорова.

Преди ден и здравният министър Таня Андреева се обяви в подкрепа на актуализация на бюджета. По думите на Тодорова пък във финансирането на касата има проблем в два сектора – "Лекарства" и "Болнична помощ".

"За да се решат те, трябват сериозни законодателни промени в Закона за здравното осигуряване, за лекарствата и за здравето, защото в противен случай следващият управител на касата и следващият Надзорен съвет ще бъдат в още по-неприятна ситуация", прогнозира още тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България