Шефка на детски дом глобена с 3000 лв. за фрапиращи нарушения

С 3000 лева ще бъде глобена шефката на детския дом в ловешкото село Крушуна Виолета Станчева заради открити в ръководеното от нея заведение нарушения, които са застрашили психическото и физическото здраве на две от настанените там деца, лишени от родителски грижи. Това е установила проверка на Държавната агенция за закрила на детето, като това ще е втората подобна санкция за Станчева.

 

Сега тя не е уведомила компетентните органи за нуждата от закрила на две от настанените в дома деца и по този начин ги е поставила в риск от увреждане на психическото и физическото им състояние.

 

В единия случай става въпрос за дете, което за период от 3 месеца от декември 2012 година март 2013 година е преживяло пет инцидента. Първият случай е медикаментозно отравяне с психодислептик, като не става ясно как детето се е отровило. По данни на директорката се е стигнало до предозиране по вина на лекаря от центъра за спешна помощ в Летница, отзовал се на повикване на възпитател от институцията. Детето е получавало няколко пъти нервни кризи – изведнъж започвало да крещи, да си скубе косата и да изпитва затруднения с дишането. По време на проверката на агенцията за закрила на детето то е с наранен пръст, но това е не е отразено никъде и на комисията не е предоставена информация за травмата.

В резултат на инцидентите детето два пъти е хоспитализирано в детското отделение на болницата в Ловеч. Вторият път е изписано с диагноза “други и неуточнени гърчове”.

 

Според началника на детско отделение, причина за тях и за честите нервни кризи може да е фактът, че детето е било жертва на насилие от страна на баба си, изразяващо се в удари по главата. Заключението на лекарите е, че детето се нуждае от спокойна среда, работа с логопед и консултация с психиатър. Инспекторите на агенцията установиха, че тези препоръки не са изпълнени.

 

Директорката е информирала дирекция “Социално подпомагане”-Ловеч, само за едната от хоспитализациите, като е заявила, че по данни на лекуващите лекари, детето няма сериозни здравословни проблеми и заболявания. В писмото на Станчева липсва информация за риск от увреждане на живота и здравето на детето, а препоръката на лекарите от Детското отделение за професионална намеса не е споменато изобщо.

 

Вторият случай, в който са нарушени разпоредбите на Закона за закрила на детето, се отнася до момче, пребито от мъж от селото след като отказало да му пренесе дърва. На инцидента е присъствало и друго дете от дома, което е потвърдило за случилото се. На следващия ден момчето е разговаряло с психолога и социалния работник на дома. Детето е консултирано и насочено да напише жалба до директора на институцията, но не му е оказвана медицинска помощ. По данни на директорката, момчето не е прегледано от лекар, тъй като не е имало видими белези от преживяно насилие, макар че е споделило, "че цялото тяло го боли" и думите му са протоколирани. Едва 10 дни след инцидента са сезирани социалната служба и районното полицейско управление в Ловеч с молба за предприемане на действия спрямо извършителя.

 

Това е втора санкция срещу директора на дома от началото на 2013 година. Първата е направена в края на януари при проверка на агенцията след получени сигнал на Националната телефонна линия за деца за упражнено насилие. На телефон 116 111 двама от възпитаниците на дома са съобщили, че Виолета Станчева ги е извикала в кабинета си, където им е удряла шамари и ги е ритала. Доводите на директорката за постъпката ѝ са, че едното момче за пореден път не е отишло на училище, а на работа, въпреки нейната забрана, а с другото просто се е шегувала.

С оглед на установените нарушения през януари инспекторите от агенцията за закрила на детето са поискали от кмета на община Летница, в качеството му на работодател, да наложи дисциплинарно наказание на директора на дома. До момента това не е направено.

 

От средата на март 2013 година е издадена заповед на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане, с която е преустановено настаняването на деца в дома в село Крушуна. Към община Летница е сформирана работна група, която вече е изготвила план за затваряне на институцията.

 

Държавната агенция за закрила на детето ще продължи да настоява пред кмета на община Летница, в качеството му на работодател, да потърси дисциплинарна отговорност от директора на дома.

Споделяне

Още от България