Шефката на митница Аерогара "София" била изрядна, според началника й

Няма съмнения, че шефката на митница Аерогара "София" Боряна Емилова е извършила нарушения, обяви днес директорът на Агенция "Митници" Асен Асенов. Това е установила проверката на работата, която започна след доклада на МВР за организираната престъпност. В доклада като контрабандисти се сочеха Иван Тодоров-Доктора, Мето Илиянски и Константин Димитров-Самоковеца. Според службите през ръководената от Боряна Емилова митница са влизали контрабандни стоки за фирми на Самоковеца.

В доклада на МВР имаше данни и за контрабанда през бюро "Илиянци". От финансовото министерство поискаха повече информация от НСБОП и след като не я получиха, отказаха да образуват проверка там. Проверката срещу Емилова бе образувана след публикации в медиите, че тя е близка на финансовия министър Милен Велчев. Той категорично отрече и каза, че работата ѝ ще бъде проверена, защото имало и други сигнали срещу нея.

При изслушването в комисията по вътрешна сигурност депутатите препоръчаха проверката срещу Боряна Емилова да се извърши съвместно със службите, за да може да се засече дали действително тя е участвала в контрабанден канал. Тогава и Велчев, и Асенов приели с охота препоръката, съобщиха депутати.

Днес обаче стана ясно, че проверката е правена единствено от Инспектората на митниците, който е търсил дали има административни нарушения и каква е организацията на работата. В доклада на Инспектората имало много положителни неща, но и някои пропуски. Инспекторатът обаче не е проверявал връзките на Емилова с едно или друго лице, поясниха от агенция "Митници".

В началото на август, когато Емилова се върне от отпуск, ще стане ясно дали тя ще продължи да ръководи митницата като изпълняващ длъжността директор.

Пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност шефът на митниците Асенов обяви преди два месеца, че няма данни за участие в контрабанда на Доктора и Самоковеца или на фирми, в които те са съдружници и управляващи.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?