Заместник на Инджова със свое обяснение на случващото се в статистиката:

Шефката на НСИ има лични причини за скандала, изтича й мандатът

Шефката на НСИ има лични причини за скандала, изтича й мандатът

Скандалът в НСИ имал и лични причини да се случва точна сега - просто защото мандатът на ръководството му изтича след един месец - на 25 април. Това обяснение даде зам.-председателят на статистическия институт Сергей Цветарски пред БНР, след като на свой ред бе обвинен от председателя на институцията Ренета Инджова, че заедно с другия зам.-председател Диана Янчева прокарва политически поръчки в работата на статистиката.

В четвъртък пред БНР Цветарски даде своето обяснение на нещата в НСИ и това, че той и другият заместник са били държави в пълна изолация от Инджова.

"Според мен става дума за лични отношения. Ние като професионалисти предпочитаме да се държим по-близо до работата. Когато има противоборство в ръководството на една институция, работата страда. Ние приемахме като компромис тази наша изолация. Правят ни "предатели", "висим" по цял ден в МС, "прокарваме политически поръчки". Това са обвиненията. Но в това ръководство ние сме професионалистите, а председателят е политическото ръководство", заяви Цветарски.

"Ние двамата не сме в пълната власт на Ренета Инджова. Всички други са впримчени. Дават се добри заплати. Добри позиции и всичко, което може да бъде допълнително придадено - то се получава", продължи да разкрива неща от кухнята на работата на НСИ под ръководството на Инджова.

"Ние трябва да сме лоялни към статистиката. От 1200 човека, които останаха, поне 1000 са патриоти на статистиката. Там трудно може да се намери друг стимул - не са високите заплати, не е сигурността, която дава законът за държавния служител, защото той във всеки момент може да се пренебрегне", продължи Цветарски и обясни къде, според него е основата на проблема:

"На 25-и април изтича договорът на Инджова. И тя търси нещо друго с тези изяви. И моят договор изтича с мандата на този председател, но това не ме прави агресивен. После ще правя моя път нататък", каза зам.-председателят.

Според Цветарски наистина има проблем с последното преброяване и той е в изключително лошото му организиране.

"Моят трудов стаж в статистиката е започнал преди 32 години. Знам какво е преброяване и какви усилия се изискват. Последното е най-лошото преброяване. Няма по-лошо", каза той.

Той обаче не приема, че всички в НСИ са виновни за допуснатите грешки. "Не приемам, че ние всички в НСИ носим отговорност за предишни грешки. Аз поех инициативата за проверка. Но бях отстранен от групата. Този доклад не е минавал на никакво обсъждане. Беше публикуван от името на НСИ, което означава и от мое име. Аз това не го приемам", заяви експертът.

Само преди ден Ренета Инджова заяви, че "правителството оказва натиск върху служителите на институцията през двамата заместник-председатели. По думите ѝ те "издевателстват над експертите на института". Според нея сегашните ѝ заместници "нищо не работят". "Те не са политическите фигуранти, те са създадени от закона така, че чрез тях председателят да се превръща в марионетка. Но е известно, че с мен това не може да става", обясни Инджова и намекна, че се готви махането ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България