Шефове на летище "Внуково" подадоха оставки, а други са отстранени

Кристоф дьо Маджери

Генералният директор на московското летище Внуково Андрей Дяков и заместникът му Сергей Солнцев подадоха оставки заради инцидента, при който загинаха четирима души, включително президентът на концерна "Тотал" (Total) Кристоф дьо Маржори.

Още трима отговорни служители на летището са отстранени от изпълнение на служебните си задължения.

Летището заяви, че всестранно ще съдейства и занапред за разследване на трагичния инцидент.

В рамките на наказателното дело по случая руските власти задържаха петима души: водача на снегорина, водещия инженер на летищната служба, отговарял за снегопочистването, ръководителя на полетите, диспечерка стажантка и нейния наставник, ръководел въздушното движение в момента на катастрофата, посочва РИА Новости.

Разследването сочи, че тези лица не са спазили нормите за безопасност на полетите и за безопасна работа на земята, което е довело до трагедията. Те са задържани като заподозрени, заяви руският федерален следствен комитет, цитиран от Франс прес.

 

Шофьорът на машината за почистване на сняг, в която се удари самолет "Фалкон" на московско летище, е бил в състояние на алкохолно опиянение в момента на сблъсъка, констатира съдът в московския район "Басманний" въз основа на предварителната медицинска експертиза.

 

Съдията Наталия Дудар обяви, че окончателните резултати ще бъдат известни в срок от 5 до 7 дни, предаде ИТАР-ТАСС.

 

Александър Карабанов, адвокат на арестувания водач на снегорина Владимир Мартиненко, окачестви като абсурдна тази предварителна експертиза.

 

"Тези изводи са били направени въз основа на визуален преглед на Мартиненко, извършен от лекар след катастрофата. Но защо трябва да се доверяваме на това? Ние можем да се доверяваме само на данните от анализи, а тях ги няма", каза юристът.

 

През нощта срещу 21 октомври на летище "Внуково-3" четириместен самолет "Фалкон" по маршрут Москва-Париж при излитане закачи специализиран автомобил, подпали се и падна на пистата.

 

Съдът постанови Мартиненко да остане под стража до 21 декември.

Споделяне

Още от Свят