Шефовете на две разузнавателни служби ще бъдат членове на кабинета на Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом обяви, че директорите на Националното разузнаване (НР) и на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) ще бъдат членове на кабинета на президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Сенатът вече утвърди бившия член на Камарата на представителите Майк Помпейо за директор на ЦРУ, а номинацията на бившия сенатор Дан Коутс за шеф на НР предстои да бъде утвърдена.

Решението бе предшествано от политически спорове относно решението на Тръмп да не включи директора на НР и председателя на Съвета на началник-щабовете като пълноправни членове не т.нар. Комисия на принципалите (Principals Committee) - важен орган на Белия дом с решаващ глас.

Ройтерс цитира Дейвид Прийс, експерт по история на американското разузнаване, според когото директорът на ЦРУ Уилям Кейси от времето на Роналд Рейгън е първият шеф на разузнавателна служба влязъл в президентския кабинет. Приемникът на Кейси на поста - Уилям Уебстър - поискал да не бъде член на кабинета поради убеждението си, че разузнаването трябва да бъде отделно от правенето на политика, казва историкът. По думите му през мандата на Бил Клинтън директорите на ЦРУ Джон Дойч и Джордж Тенет са членували в кабинета, а когато Джордж У. Буш става президент и Тенет продължава да оглавява ЦРУ, той напуска кабинета.

В мемоарите си под заглавие "В центъра на бурята" Тенет пише, че изпитал облекчение, когато престанал да бъде член на президентския кабинет и да присъства на "ритуални прояви" като ежегодната президентска реч "За състоянието на съюза".

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?