Шефовете на затвора в Триполи обещали медицинска помощ за петте българки

Администрацията на затвора "Джудейда" н Триполи е обещала до ден - два да осигури медицинска помощ за петте осъдени българки, съобщи посланик Здравко Велев пред Дарик радио.

От година и половина петте медицински сестри не са получавали стоматологична помощ и повечето от тях имат проблеми.

Българският посланик в Либия обясни, че за момента най-сериозен е проблемът с Валентина Сиропуло, която има остър зъбобол. Досега шефовете на затвора не са предприели никакви действия за нейното лечение, оправдавайки се с многото затворници. В неделя обаче са обещали до ден - два да заведат Сиропуло на лечение в клиника, осигурено от българското посолство, при българска зъболекарка.

Велев уточни, че Кристияна Вълчева вече е добре, след като абцесът ѝ е оправен и от затвора редовно са я извеждали на превръзки.

Посланикът ни в Либия съобщи още, че на българките се позволява да говорят с роднините си по телефона само при свижданията им с нашите дипломати, които продължават да се провеждат веднъж седмично въпреки обещанията, че ще бъде разрешено и второ регулярно свиждане.

Пред БНР д-р Здравко Георгиев - единственият от шестимата българи, който не получи смъртна присъда и бе освободен от затвора - съобщи, че според уверенията на властите в затвора "Джудейда" до края на август трябва да е готова сградата, където трябва да бъдат преместени петте българки. Тя се намира на територията на затвора.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?