"Шел" планира завод в САЩ за производство на дизел от природен газ

Англо-холандската компания "Роял Дъч Шел" (Royal Dutch Shell) смята да изхарчи над 10 млрд. долара за построяването в американския щат Луизиана на завод за преработка на природен газ в дизелово гориво. Това предаде "Уолстрийт Джърнъл" в четвъртък, цитирайки източници, запознати с намеренията на компанията.

"Шел" планира да проведе двугодишни инженерни изследвания, които трябва да установят доколко е икономически обоснован подобен проект. След това въпросът за строежа ще бъде внесен за одобрение в съвета на директорите на компанията.

Според изданието бъдещото предприятие ще се доближава по размер до вече действащия завод за преработка на газ в дизелово гориво в Катар, чието дневно производство е достатъчно за зареждане на 160 хил. автомобила.

"Уолстрийт Джърнъл" отбелязва, че решението на "Шел" да инвестира в подобно начинание е заради рекордния спад на цената на газа за последните десет години заради ръста на добива на шистов газ. В същото време дизелът продължава да поскъпва.

Освен това "Шел" съобщи в края на март, че е подписала договор за съвместен добив на шистов газ с "Чайна Нешънъл Петролеум Корпорейшън" (CNPC) в китайската провинция Съчуан. Ако регулаторните органи на Китай одобрят контракта, той ще стане първият проект на "Шел" за добив на шистов газ в Китай.

По цитирани от "Блумбърг" данни на американската агенция по енергетиката запасите на шистов газ в Китай може да достигнат 36 трилиона куб. м, което е с една втора повече от количествата на САЩ.

Споделяне

Още от Бизнес