Шест куршума за майката на убит “бизнесмен”, свидетелка по дело срещу ортака му

Шест куршума за майката на убит “бизнесмен”, свидетелка по дело срещу ортака му
Майката на разстреляния преди две години в София Константин Дишлиев – Йорданка Запрянова е била убита преди да даде показания срещу някогашния ортак на сина си Евелин Банев – Брендо, който миналата седмица се предаде на правосъдието след като бе обявен за издирване по обвинения в пране на пари и организирана престъпност. “Бизнесменът” е смятан за трафикант на кокаин от световна величина.

Тялото на 50-годишната жена, простреляно от шест куршума, бе открито в дома ѝ във вторник около 11.00 часа.

Градският прокурор на София Николай Кокинов определи ликвидирането на свидетел като сигурно доказателство, че МВР и прокуратурата са достигнали до високите на нива на организираната престъпност. Въпреки, че Йорданка Запрянова е била един от ключовите свидетели срещу Банев, обвинителят Кокинов смята, че убийството ѝ няма да попречи на по-нататъшния ход на делото. “Имаме нейни разпити. Имаме и достатъчно други доказателства – от други източници”, коментира прокурорът.

До момента не е имало данни Йорданка Запрянова да е била заплашвана, тя не е търсила охрана от прокуратурата или МВР. На последния ѝ разпит в сградата на националното следствие обаче се е явила с частен въоръжен бодигард.

Именно делото срещу Банев и свидетелските показания на майката на Дишлиев е основната версия а разстрела, по която се работи, обяви Кокинов. Това бил най-логичният мотив, тъй като във вторник Запрянова е трябвало да свидетелства за трети път, а в сряда – за четвърти, предстоял и разпит пред съдия. Кокинов бе уверен, че жената е щяла да оповести “интересни подробности”.

Другите посоки на разследването са свързани с бизнес интереси и лични дела, съобщи Кокинов.

Вдовицата на Дишлиев – Десислава и майка му са водили съдебен спор за фирма "Елма", дългогодишен вносител на бебешките продукти "Чико" в България. Заради това дело Софийският градски съд налага обезпечителната заповед за фирмата, с която се забранява разпореждането с триетажна сграда на бул. "Мария Луиза" в София и с близо 1600 декара лозя в Ямболско, показва справка в архивите.

На въпрос на Mediapool дали ще се иска запор на имущество на Банев, прокурор Кокинов отговори лаконично:”Ще се погрижим”.

Връзката Дишлиев - Банев

Освен с общ бизнес, Дишлиев и Банев са тясно свързани чрез съпругите си, които са сестри. Десислава Дишлиева също е обвинена по делото на Банев и ѝ е наложена гаранция от 10 000 лв.

28-годишният собственик на “Прайвът Файнънс Юнион" Константин Дишлиев бе ликвидиран с десет куршума пред софийското заведение “Тадж Махал” през май 2005 г. Официално той се с занимаваше с търговия на вино, недвижими имоти и застрахователна дейност.

Основна версия за убийството му обаче бе провалена сделка с кокаин за над 100 млн. евро. Според добре осведомени източници Дишлиев бил гарант на сделката, но след като испанските власти залавят над 800 килограма от белия прах на яхта, пътуваща от Латинска Америка към Европа, младият финансист (както официално бе представян Дишлиев) не успява да покрие огромните загуби, което води до логичната в подобни ситуации развръзка. Твърди се, че Евелин Банев е организаторът на канала за доставка на кокаин от Латинска Америка за Европа, през които е трябвало да мине и заловената яхта “Еспирта”.

Тезата, че убийството на Дишлиев, собственик и на бизнес сграда на бул. “Витошка”, имало за цел да сплаши баджанака му, е упорито тиражирана. По-слабо популярната полицейска версията е, че Дишлиев поискал пари от Банев, за да покрие загубите от залавянето на “Еспирта”. Банев обаче отказал финансирането, без което убийството на Дишлиев остава въпрос единствено на време.

Николай Кокинов уточни, че освен по заведеното досъдебно производство срещу Банев, Йорданка Запрянова е щяла да даде интересни показания и за смъртта на сина си.

“Брендо ми каза, че вече съм труп!” С тези думи 28-годишният столичанин Константин Владимиров Дишлиев изплакал неотдавна тревогите си пред своята майка, която ги споделила с висш полицай часове след като синът ѝ падна пронизан с 10 куршума в локва кръв насред София”, описа убийството на Дишлиев преди две години столичен всекидневник.

Основната теза, лансирана от прокуратурата, за убийството на Запрянова е изключително удобна както за самото обвинение, така и за конкурентите на Банев. Добре известно е, че в средите занимаващи се с наркотрафик и разпространение на дрога не остава вакуум и за минута.

Съвпадението между убийството на 50-годишната жена и влизането на Банев в ареста може да е случайно, подобно на ликвидирането на международния аферист Иван Тодоров – Доктора, извършено докато заподозрените в подготовката му братя Красимир и Николай Маринови – Маргините прекарваха дните си в ареста.

Последната дума по въпроса е на разследващите, а тя обикновено е:”Работата продължава”.

Споделяне

Още по темата

Още от България