Шест жертви при нападение в центъра на Триполи

Шест жертви при нападение в центъра на Триполи

Въоръжени мъже нападнаха днес централата на Националната петролна компания (NOC) в либийската столица Триполи , където се чуха експлозия и изстрели, според източник на либийските служби за сигурност и свидетели, съобщиха информационните агенции.

По данни на телевизионния канал "Ар Раид" при нападението са загинали поне шестима души. По уточнени данни офисът на NOC е бил атакуван от група нападатели, сред които е имало и самоубийци. Трима са взривили поясите си с експлозиви, а останалите са проникнали в сградата и взели заложници.

Сградата, разположена близо до центъра на Триполи, се запали и беше обкръжена от силите за сигурност, каза техен представител.

Телевизионният канал "218" съобщи, че ръководителят на NOC Мустафа Санала е бил евакуиран.

Либийската телевизия "Алаан" предаде онлайн, че шестима нападатели от "Ислямска държава" са открили огън и са детонирали експлозиви докато щурмували сградата.
Горните етажи са били обхванати от пламъци, а пожарникарите е трябвало да използват кранове, за да спасят хората в сградата, които бягали към последния етаж, според сайта на Либийския център за наблюдение.

"Службите за сигурност издирват въоръжени мъже в сградата. Но наш приоритет е да евакуираме цивилните, останали вътре", каза за АФП Ахмед бин Салем, говорител на звеното Ал Редаа - въоръжена група, която служи в полицията в Триполи.

"Положението е под контрол", увери той и добави, че самоличността на нападателите още не е установена.

Служител на NOC разказа, че въоръжени мъже с качулки са нападнали централата след престрелка с охраната.

Атаката беше извършена няколко дни след като с посредничеството на ООН беше договорено примирие, сложило край на продължили повече от седмица кървави сблъсъци между съперничещи си милиции в южните квартали на Триполи.

В северноафриканската държава има две съперничещи си правителства: едно в Триполи и друго в източния град Тобрук. 

Споделяне

Още от Свят