Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" отново спря заради технически проблем

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" отново спря заради технически проблем

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян за близо три часа в четвъртък заради изключване на две от главните циркулационни помпи, довело до задействане на автоматиката за разтоварване мощността на реактора, съобщиха от централата.

Това е второто спиране на реактора заради технически проблем в рамките на 30 дни. На 3 юли VІ блок остана извън строя за четири часа заради сработила електрическа защита заради проблем в генератора, който е извън радиоактивната зона на реактора. Причината за задействането на защитата беше дефект в електрическата част на генератора на блока.

Сега в 10:24 часа мощността на блока е била намалена до 300 мегавата заради автоматичната система. Екипът на централата вече е сменил платка на двете циркулационни помпи, те могат отново да работят и се прави анализ на точната причина, довела до изключването на двете съоръжения, обясни зам.-изпълнителният директор на ядрената централа Александър Николов пред Mediapool.

За да бъдат включени отново помпите обаче е трябвало да се изключи целият реактор. Това е станало в 12:12 часа.

Плановете на ядрения оператор са мощността да бъде отново включена в електроенергийната система около 15 часа, допълни Николов, а по-късно отпресцентъра на централата съобщиха, че това е станало в 14.:58 часа..

Радиационната обстановка е нормална. За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране и Централно диспечерско управление на "Електроенергийния системен оператор", обявиха от АЕЦ "Козлодуй".

Пети блок на атомната централа работи с пълно натоварване на мощността.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес